Versjoner lar deg spore forskjeller mellom flere utgaver av ditt innhold og lar deg gå tilbake til eldre utgaver.

Axel Stordahl (1913-1963)

Axel Stordahl var en orkesterleder og musiker som stammet fra Stavanger. Han var mest aktiv gjennom 1930-årene til 1950-tallet. Hans sofistikerte orkestreringer ble vel ansett, blant annet for sin medvirkning i å bringe pop arrangementer til den moderne tid. Stordahl var nok mest kjent for sitt samarbeid med Frank Sinatra.

Axel Stordahl ble født i New Yorks Staten Island i 1913 som sønn av  norske foreldre (moren var fra Stavanger). Han lærte seg tidlig å spille trompet og fikk allerede som tenåring synge og spille med kjente band. Gjennombruddet kom da Tommy Dorsey engasjerte han som musiker, korsanger og arrangør i 1935. Axel bragte med seg inn i Dorseybandet sin vokaltrio The Three Esquiers.

Da et av medlemmene i sanggruppen trakk seg i 1940, kom det en ny stemme inn. Den tilhørte Frank Sinatra. Etterhvert vokste Sinatras renomme og posisjon og han ble lead singer i orkesteret. Samarbeidet mellom Sinatra og Stordahl ble meget nært og godt.

Da Sinatra valgte å forlate orkesteret til fordel for en solo karriere, ba han Stordahl følge med han som sin faste arrangør. Da Stordahl vegret seg av lojalitetshensyn til Dorsey, svarte Sinatra ved å femdoble lønnen hans. Axel Stodahls ble etterhvert anerkjent som en av USAs fineste arrangører og han arbeidet med de aller største navn gjennom 40 og 50-tallet.

I tillegg til Sinatra, jobbet han med storheter som blant annet Dean Martin, Bing Crosby, Doris Day og Dinah Shore.Han samarbeidet også med sin kone June Hutton Selv om Stordahl var best kjent som arrangør, så komponerte han en del sanger. «Day by Day», som han sammen med Paul Weston satte musikk til,  er nok mest kjent av dem.Han laget også kjenningsmelodien til tv-serien "McHale's Navy".

Han glemte aldri sin norske herkomst, og holdt god kontakt med sin familie i Norge. Til dette julealbumet som han ga ut i 1959, fikk han oversendt noter og tekster fra familien i gamlelandet. Dessverre ble han innhentet av kreftsykdommen, og Axel Stordahl døde i 1963, bare 50 år gammel.

Spotify: 
Video: 
Axel Stordahl (1913-1963)
Etablert/født: 
1913
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 28.01.2015 - 10:57
Oppdatert dato: 20.11.2016 - 19:19
Sist endret av: Joar Kvanvik
Toggle menu