VIVA Sandnes kulturskolekor

VIVA Sandnes kulturskolekor

VIVA er en spydspiss i Norge innen korvirksomhet og har framhevet Sandnes/Sør-Rogaland i nasjonale og internasjonale konkurranser og kongresser i Europa, USA, Asia og Sør-Afrika.

På 60-tallet var Kåre Opdal både rektor ved Sandnes kulturskole og organist i Sandnes kirke. Han hadde behov for forsangere på gudstjenestene og brukte endel grupper med unge jenter. I 1968 ble disse gruppene satt sammen til et kor: Sandnes musikkskoles jentekor. Siden den gang har aldersgrenser og navn variert. I 1997 kom guttene inn i koret. Nå er navnet VIVA. De første årene hadde koret forskjellige dirigenter, men siden 1974 har koret hatt én dirigent, Liv Hugstmyr Særheim.

FORTSETTELSEN

VIVA holder nå et internasjonalt nivå. Mye av sukssessen koret har hatt skyldes at koret i 38 år har hatt en meget entusiastisk og engasjert dirigent som har tro på de unge og deres evne til å formidle musikk.

VIVA har i alle år holdt en høy kvalitet. Koret har alltid hatt mange dyktige sangere. De fleste startet sin sangkarriere i musikkbarnehagen, deretter kulturskolens barnekor og juniorkor. Mange av sangerne får også individuell sang- og instrumentalopplæring.

Koret har som målsetting å være et kvalitetskor der den enkelte får utviklet sine talenter samt bevise at barn kan når de vil.

Den enkelte får da erfare hva som kreves for å oppnå et tilfredsstillende resultat. I denne prosessen oppøver den enkelte trygghet i å stå sammen, mestre nervøsitet og prestasjonsangst, samt kunne gjøre feil, men likevel fortsette videre. Kormedlemmene lærer også at ikke alle kan ta på seg like store oppgaver. Selv om de står på ulike nivå, kan alle bidra til at helheten blir god.

I korets 44 år har koret hatt over 1300 medlemmer. Dette er et kor med medlemmer fra hele Sandnes kommune og alle nabokommunene. De fleste er ukjente for hverandre når de begynner. Sammen har kormedlemmene utarbeidet egne retningslinjer for å få et godt miljø der alle føler seg velkomne. På denne måten klarer VIVA å forebygge uønsket adferd, mobbing og rasisme og dermed motvirke fordommer og diskriminering ved å gripe fatt i problemer når de oppstår. Koret ønsker å være gode ambassadører for Sandnes/Norge i inn- og utland.

Viva er et kor som synger på institusjoner og i kjøpesentra, men også i kirker og store konsertsaler. Viva har sunget med kjente artister og musikere, og sammen med store symfoniorkestre.
Koret er alltid en gjenganger ved store lokale og regionale kulturelle begivenheter. De siste årene i operaoppsettinger med Den norske opera, åpningen av Universitet i Stavanger, åpning og avslutning av Europeisk kulturbyår 2008. 2010 feiret Sandnes 150 års jubileum. Da sang VIVA for bl.a. dronning Sonja på jubileumsmiddagen.

VIVA holder nå et internasjonalt musikalsk nivå. Likevel har koret et åpent opptak. Alle som ønsker, kan begynne i koret. Koret har hvert år store prosjekt, herunder egne julekonserter, forestillinger i kulturhuset samt deltakelse i konkurranser og festivaler rundt om i verden.

VIVA har de siste årene gått fra seier til seier i korkonkurranser, også i konkurranse med voksenkor. Koret får flere og flere prestisjefylte oppdrag og har reist på turné og festivaler i flere land i Europa, USA, Asia og Afrika. Korets største bragd i konkurranser var i 2011 da VIVA gikk vant Grand Prix i Grieg International Choir Festival. I september 2012 deltok VIVA på to konserter ved åpningen av Nye Stavanger Konserthus.

Flere medlemmer blir tatt ut til å delta i store fjernsynskonkurranser, blant annet i ‘Det store Korslaget’. Våren 2014 deltok hele koret i TV-konkurransen «Norske talenter» og kom til finalen. 22.juni samme år var VIVA med på en urframføring av korverket «Gloria» av Cristian Grases i Carnegie Hall, New York.

I påsken 2015 (26/3 – 1/4) reiste VIVA til Tsjekkia på korfestival og for å besøke vennskapskoret Ondrasek.

 

 

 

 

Spotify: 
Video: 
Kilder: 
VIVA Sandnes kulturskolekor
Etablert/født: 
1968
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 28.09.2016 - 18:35
Oppdatert dato: 01.09.2017 - 00:12
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 
Toggle menu