Logg inn Få tilsendt innlogging

Logg inn med sosiale medier for å legge til innhold. Eller få tilsendt innlogging.

 

Vestlandsfanden

Vestlandsfanden originalbesetning 1979. Fra venstre: Bjarne Dankel jr - Reidar Brendeland - Øyvind Staveland - Kjell Henriksen - Ivar Woxmyhr.

Norsk folk-rock-gruppe dannet i Haugesund i 1979, med Reidar Brendeland som frontfigur og over 3000 spillejobber i bagasjen.

Bakgrunn for etablering
Reidar Brendeland som etablerte Vestlandsfanden, hadde tidligere spilt i 3 Busserulls.

Bakgrunn for navnet
Hva betyr Vestlandsfanden:
Vestlandsfanden, en personifisering av egenskaper og synsmåter (knyttet til målsak, religiøs pietisme, avholdssak og lignende) som har vært regnet som typisk i noen vestnorske miljøer. Ordet ble først brukt av Nils Kjær i et reisebrev til Verdens Gang (1909). Sitat fra: Gyldendals Store norske leksikon, Tor Guttu.

Besetninger
Nåværende medlemmer:
Reidar Brendeland – vokal, gitar, munnspill
Ivar Woxmyhr - fele, trekkspill, mandolin, fløyte, kor
Andreas Berg – el. gitar, kor
Henrik Hilmersen – bass, kor
Thomas Mathiesen Dulsrud – trommer, perkusjon
Arne Martinussen – orgel, trekkspill, synth og piano

Tidligere medlemmer:
Sid Ringsby - bass
Tor Lindberg - bass
Øyvind Staveland – fiolin, fløyte og vokal
Kjell Henriksen – mandolin
Rolf Iversen – bass
Ivar Rudi – fløyte, munnspill, vokal
Robert Horn – bass
Kjell Arne Jensen – bass
Freddy Lindquist – gitar
Magne Lunde – trommer
Kjetil Lunde – gitar
Rolf André Johnsen – bass
Rune Engen – trommer
Tarald Tvedten – trommer
(Arne Martinussen – hammond orgel, piano, synth) – tilbake igjen
Reidar Larsen – piano, synth
Allan Skurtvedt – synth.
Arvid Wam Solvang – gitarer, mandolin, synth., programmering
Alf Terje Hana – gitarer, gitarsynth.
Ola Selvær – bass, produsent
Bjarne Dankel d.y. – bass, kontrabass
Carl Øyvind Apeland – bass
Alf Magne ”Cliffi” Grinde – trommer
Torbjørn Økland – gitarer, mandolin
Torbjørn Solum – Keyboards
Torkild Viig – bass
Per Vervik – trommer
Trond Volden – trommer
Øystein Boge – trommer
Norvald Hitsøy – fløyte, gitar, synth

Sjanger – typisk for bandet
Gruppen startet som et akustisk band med irsk, skotsk, amerikansk og nordisk folkemusikk og med tekster av blant andre Kjartan Fløgstad, Ingvar Moe, Gunnar Roalkvam og andre kjente vestnorske forfattere samt melodier og tekster av Reidar Brendeland. I dag kan sjangeren omtales som keltisk, nordisk inspirert folk-rock med norske tekster av ypperste klasse.

Gjennombrudd/høydepunkter
Vestlandsfanden hadde sin første offisielle spillejobb i 1980 og siden har det blitt over 3000 spillejobber på bandet som fortsatt holder det gående. Frontfigur og låtskriver Reidar Brendeland har bidratt til en rekke kjente låter, blant andre ”Plukka plommer i Hardanger” og ”For livets glade gutter går solen aldri ned”.

I dag spiller bandet for tre generasjoner og et trofast publikum, hardt arbeid og jungeltelegrafen har gjort at Norges folk-rock band nummer 1 har overlevd i en knallhard bransje i over 30 år. Vestlandsfanden har vært på en evigvarende turné siden starten.

Ved siden av mange topplasseringer på Norsktoppen, har også resten av Norden fått øynene opp for bandet. De har vært høyt oppe på spillelister på radio i Sverige og deltatt på festivaler i Danmark. En litt mer sjelden foreteelse var opptredenen i Hong Kong sentrum i 2001.

Gruppa har gitt ut 15 album i tidsrommet 1982 til 2012.

Om det siste, Currahee, utgitt i 2012, sier plateselskapet Rockfarm Records at Vestlandsfanden leverer sitt beste album. Currahee er et uttrykk fra Cherokee-indianerne som betyr ”We stand alone, together”. Uttrykket ble brukt under 2. verdenskrig av fallskjermtroppene som tilhørte det berømte ”East Company fra USA”. ”Vi står alene, men sammen” er godt og dekkende  på det å spille i band, lage en plate, bygge en båt eller slåss mot en felles fiende. Som ”underdog” og kanskje Norges mest undervurderte band gjennom mer enn 30 år vet Vestlandsfanden mye om hva det betyr.

Utmerkelser
Nominert til Spellemannpris (for hvilket album?)

 

Diskografi
Vestlandsfanden (1982)
Lystig lag (1983)
Vestlandsfanden III (1987)
Livets glade gutter (1989)
Livet har aldri vært rettferdig (1990)
Fanden er løs (1993)
Klappet & klart (1994)
Horn & harpe (1995)
Ei god stund (1996)
Plommer i Hardanger (1999)
Hokahey (2003)
El Gordo (2005)
Tipping og Trygd (2009)
Livets glade plommer (2010)
Currahee (2012)

 

 

 

SoundCloud: 

tipping-trygd

Spotify: 
WiMP: 
Video: 
Vestlandsfanden
Etablert/født: 
1979
Aktive fra/til: 
1979
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
elisabho

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 18.09.2013 - 14:52
Oppdatert dato: 22.09.2016 - 22:42
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 
2005

Vestlandsfanden

El gordo

1996

Vestlandsfanden

Ei god stund

1995

Vestlandsfanden

Horn og harpe