Vamp

Vamp

Norsk band, startet i Haugesund i 1991, etter initaitiv av Øyvind Staveland og Torbjørn Økland. Bandet spiller folkemusikk kombinert med viser og rock, og spesielt kjent for å bruke tekster av norske lyrikere og forfattere.

Besetninger

Medlemmer:
Øyvind Staveland – fiolin, bratsj, trekkspill, fløyter, vokal (1991-)

Jan Toft – vokal, gitar (1990-1999,2014-)

Odin Staveland – keyboard, trommer, gitar, vokal (2008-)

Bjørn Berge-gitar (2014-)

Kjetil Dalland - bass (2014-)

Assosierte medlemmer:

Tore Jamne – trommer, perkusjon (1998-2005, 2010-)

Tidligere medlemmer:

Torbjørn Økland – gitar, mandolin, bouzouki, trompet, kor (1991-2014)

Paul Hansen – vokal, gitar, munnspill (2008-2014)

Carl Øyvind Apeland – bass, keyboard, gitar, kor (1991-2014)

Erling Sande – trommer, perkusjon (1990-1995)
Cliffie Grinde – trommer, perkusjon, kor (1995-1998)
Vidar Johnsen – vokal, gitar, keyboards, perkusjon (2002-2006)
Birger Mistereggen – trommer, perkusjon, munnharpe (2008-2009)

Første besetning:
Øyvind Staveland – fiolin, bratsj, trekkspill, fløyter, vokal
Torbjørn Økland – gitar
Carl Øyvind Apeland – bass
Erling Sande – trommer
Jan Toft – vokal

Sande var med som trommeslager frem til 1995, da han ble erstattet av Cliffie Grinde. I 1998 sluttet Grinde i bandet og Vamp fortsatte uten noen fast trommeslager i besetningen. På Flua på veggen spilte både Grinde og Tore Jamne trommer.

I 1998 kunngjorde Jan Toft at han ville forlate Vamp. Samme år ble Vidar Johnsen hentet inn som ny vokalist og assosiert medlem, i første rekke i konsertsammenheng.

Sjanger – typisk for bandet
Kombinasjonen av musikken, for det meste skrevet av Øyvind Staveland og i starten Jan Toft, og de norske tekstene, har sikret Vamp en trofast og stor tilhengerskare. Samarbeidet med lyrikeren Kolbein Falkeid har vært sentralt hele gruppas karriere, særlig på de tre første albumene. I tillegg har Arnt Birkedal og Ingvar Hovland bidratt på tekstsiden.

Gjennombrudd/høydepunkter
Vamp har til nå gitt ut åtte studioalbum, fått ti gullplater, tre platinaplater og to trippelplatina for salget. I tillegg har de mottatt fem Spellemannpriser.

Da gruppa fikk platekontrakt i 1992, hadde Øyvind Staveland alt vært i kontakt med lyrikeren Kolbein Falkeid om han kunne få lov til å sette musikk til Falkeids dikt.

Debutalbumet Godmorgen, søster fra 1993 solgte bare sånn moderat, men ryktet om flotte konserter spredde seg raskt i hele landet. Plata inneholdt dessuten melodien ”Tir n’a Noir”, som ble spilt mye på radio og som er Vamps mest kjente melodi og for lengst har nådd allsangstatus.

Albumet Horisonter kom i 1994, og her fortsatte Vamps særpreg.

I 1996 kom studioalbumet 13 humler og konsertalbumet Folken, det siste spilt inn på Folken i Stavanger.

Albumet Flua på veggen fra 1998 kjennetegnes av tekstbidrag fra flere kjente forfattere, blant andre Inger Hagerup, Ingvar Moe, Gunnar Roalkvam og Ole Paus. På denne utgivelsen spilte både Grinde og Tore Jamne trommer.

I 1998 ble det kjent at vokalist Jan Toft ville forlate Vamp. Dette ble markert med samlealbumet Ei med alt i 1999. Nytt assosiert medlem som vokalist, først og fremst i konsertsammenheng, var Vidar Johnsen.

Til det neste studioalbumet ble en rekke kjente gjestevokalister invitert med. På En annen sol fra 2000 kan en høre Herborg Kråkevik, Anne Grete Preus, Kirsten Bråten Berg, Morten Abel og Leif Ove Andsnes, i tillegg til gamlevokalisten Jan Toft.

Sangen ”Tir n’a noir” har fascinert mange, også den japanske sangerinnen Emi Jujita. Da hun ville spille inn kjente vestlige sanger, ble Vamp med på innspillingen, blant annet sammen med Rita Eriksen, i Sandnes. Albumet het Camomile.

På albumet Månemannen i 2002 ble det gjort plass til Vidar Johnsen som hovedvokalist, og han leverte også mange av melodiene til platen. Tekstene til dette albumet var blant annet av Hans Børli, Harald Sverdrup, Ottar Engtrø, Håvard Rem, svenske Nils Ferlin, foruten Falkeid, Birkedal og Hovland.

Albumet Siste stikk fra 2005 ble det siste albumet med Vidar Johnsen som vokalist. Albumet kjennetegnes ellers av at Øyvind Stavelands sønn, Odin, nå bidrar, både som komponist, trommeslager, pianist og rapper. Albumet førte for første gang Vamp til toppen på VG-lista som landets mestselgende artister, og de ble liggende på VG-lista i hele 26 uker.

I 2005 startet et samarbeid med Kringkastingsorkesteret, som både resulterte i album og dvd og turné med Kringkastingsorkesteret i 2006. Jan Toft og Rita Eriksen var også med på utgivelsen, som igjen nådde toppen av salgslistene. ”Tir n’a Noir” ble dessuten gitt ut som singel, både i opprinnelig versjon og i konsertversjonen sammen med Kringkastingsorkesteret.

Spellemannpris-juryen kvitterte mange års Vamp-suksess med Årets spellemann i 2006.

I 2007 annonserte Vamp et pauseår og Vidar Johnsen sluttet samtidig i bandet. Vamp skulle det likevel bli mye av også dette året, men nå på teaterscenen. Haugesund Teater satte opp musikalen ”Hallo – Adjø”, og den ble senere satt opp i Sandnes kulturhus. Totalt så 15.000 mennesker stykket, der Jon Eikemo, Elisabeth Moberg, Britt-Synnøve Johansen og Grethe Svensen hadde hovedrollene.

Etter pauseåret, ble Paul Hansen fra bandet Cortina nytt assosiert medlem som hovedvokalist og Odin Staveland, som alt hadde bidratt på det forrige albumet, ble også nytt assosiert medlem. Det tredje assosierte medlemmet var trommeslageren Birger Mistereggen, som Vamp ble kjent med gjennom samarbeidet med Kringkastingsorkesteret.

Det åttende studioalbumet, St. Mandag, kom i 2008 og solgte 80.000 eksemplarer. Odin Staveland komponerte flere av melodiene, og bidro dessuten med fire tekster.

I 2014 forlot to av originalmedlemmene ,Torbjørn Økland og Calle Apeland, samt vokalist Paul Hansen, bandet på grunn av uenigheter om den musikalske retningen. Øyvind Staveland innehar rettighetene til bandnavnet.Tidligere vokalist Jan Toft returnerte til bandet, og  Odin ble fast medlem. Senere ble bluesrocker Bjørn Berge og Kjetil Dalland med på gitar og bass.

Utmerkelser
Fem Spellemannpriser. Kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2006 etter suksessen med I full symfoni som er et livealbum fra konsertene med Kringkastingsorkesteret.

Spellemannprisen 1993 i klassen visesang for albumet Godmorgen, søster
Prøysenprisen 1996 sammen med Kolbein Falkeid
Spellemannprisen 1996 i klassen visesang for albumet 13 humler
Gammeleng-prisen i 1998 i klassen viser
Spellemannprisen 1998 i klassen viser og viserock for albumet Flua på veggen.
Spellemannprisen 2005 i klassen viser for albumet Siste stikk.
Årets spellemann under Spellemannprisen 2006

Listeplasseringer
Siste stikk i 2005 – til topps på VG-lista som mestselgende artist.

Diskografi

Studioalbum
Godmorgen, søster (MajorStudio, 1993)
Horisonter (MajorStudio, 1994)
13 humler (MajorStudio, 1996)
Flua på veggen (MajorStudio, 1998)
En annen sol (MajorStudio, 2000)
Månemannen (MajorStudio, 2002)
Siste stikk (MajorStudio, 2005)
St. Mandag (MajorStudio, 2008)
Liten fuggel (MajorStudio, 2012)

Andre utgivelser
Folken (album) (MajorStudio, 1996) – konsertopptak
Ei med alt (MajorStudio, 1999) – samlealbum
Camomile (2002) – album med Emi Fujita
I full symfoni (MajorStudio, 2006) – konsertopptak
I full symfoni (MajorStudio, 2006) – konsertopptak i dvd-utgivelse
I full symfoni II – Med Kringkastingsorkesteret (2010) konsertopptak og dvd

Singler
„Månemannen“ (MajorStudio, 2002)
„Tir n’a Noir“ (MajorStudio, 2004) – karaoke-versjon
„Tir n’a Noir“ (MajorStudio, 2006) – opprinnelig versjon fra Godmorgen, søster
„Tir n’a Noir“ (MajorStudio, 2006) – med Kringkastingsorkesteret fra I full symfoni
„Velkommen inn“ (MajorStudio, 2008)
„På bredden“ (MajorStudio, 2008)

 

 

 

 

Spotify: 
WiMP: 
Video: 
Vamp
Etablert/født: 
1991
Aktive fra/til: 
1991
Beliggenhet: 
Forfatter: 
elisabho

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 06.02.2013 - 15:27
Oppdatert dato: 26.03.2017 - 12:32
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 

Vamp

St. Mandag

2008

Vamp

Siste stikk

2005

Vamp

Månemannen

2002

Logg inn Få tilsendt innlogging

Logg inn med sosiale medier for å legge til innhold. Eller få tilsendt innlogging.

Sjanger

Toggle menu