Primærfaner

Townhouse Orchestra

Kvartetten kom til i 2002, etter Kongsberg Jazzfestivals oppfordring til Nilssen-Love om å sette sammen et "eget" band.

 Navnet er hentet fra scenen der kvartetten hadde sin debut, Byorkesterets Hus i Kongsberg. Townhouse Orchestra består av noen av Europas sterkeste stemmer innen improvisasjonsmusikk og jazzmusikk og jobber i en kollektiv tankegang hva musikk og uttrykk gjelder. Bandet er også hva et by-orkester burde være. Et kollektiv der samtlige medlemmer er likeverdige og der improvisasjon er i fokus. Fri improvisasjon der musikernes personlige musikalske historie og erfaring former musikken til et personlig uttrykk.

Evan Parker burde egentlig ikke trenge noen introduksjon. I korte trekk er han en av de absolutt viktigste figurene på scenen av improvisasjonsmusikere. Siden slutten av 60 tallet har han banet veien for musikere innen samme genre, og ikke minst for saksofonen og folks oppfattelse av hva saksofonen er, har han redefinert instruments muligheter og brutt dens begrensinger. Dette har da også blitt en tradisjon, særlig innen Europeisk improvisasjon, å utvide instrumentet gjennom preparering. Sten Sandell har i sine 25 år på scenen brutt mange tradisjoner og bundet sammen uttrykk fra flere genre. Påvirket av pianistene Cecil Taylor og Alexander von Schlippenbach, men også komponistene Morton Feldman, John Cage og Mauricio Kagel, representerer Sten Sandell en unik stemme innen europeisk improvisasjon.

Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love har siden slutten av 90 tallet ledet an som landets tyngste rytmeseksjon, bl.a. gjennom samarbeidet i Element, Atomic og ikke minst gruppene Scorch trio og The Thing. Flaten representerer en egen era innen norsk basstradisjon og har de siste årene også latt det europeiske og amerikanske publikummet oppleve tyngden og femdriften basspillet hans skaper. Inspirert av Jimmy Garrison, Richard Davis og William Parker, men også europeiske bassister som Barry Guy, David Holland og Peter Kowald sørger han for en videreføring av instrumentet og i så måte improvisasjon.

Spotify: 
Townhouse Orchestra
Etablert/født: 
2002
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 13.02.2015 - 19:12
Oppdatert dato: 13.02.2015 - 19:12
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 

Townhouse Orchestra

Belle ville

2008
Toggle menu