Torris "T.J." Storækre (1892-1971)

Torris Storækre foto: Annbjørg Strøm

Lærer, dirigent, komponist, korleder og sangpedagog som hadde vesentlig betydning for mange mennesker, også langt utenfor Stavangers grenser.

T.J. Storækre ble født på Kvinnherad, der faren, Jon, var bonde. Han tok eksamen ved Volda lærarskule i 1913, og var framhaldsskolelærer i Haltdalen et års tid før han kom til Madla.

Der hadde Storækre sitt virke i 4 år, for å så flytte over til Våland skole, der han ble til pensjonsalderen. Samtidig var han sanginspektør ved Stavangerskolene, samt ga ut bøkene «Barnas tone-ABC» og «Korsangerens hjelpebok i tonetreffing».

T.J. Storækre var av den mening at sang/musikk skulle gi barna avveksling og stimulans til å følge bedre med i alle fag. Som sangpedagog i barneskolen gjorde han en bragd. Men best kjent var han som   dirigent for Storækres guttekor, som senere ble til Stavanger Domkor. Dette var et klassisk kirkekor på linje med dem fra barokken. Det var ingen tvil om at Storækre var en av landets dyktigste kordirigenter. Han direksjon av Domkoret var til oppbyggelse og fryd for alle dem som fikk oppleve dem. Det stod for kvalitet, samt en sann ærbødighet og ydmykhet for klassikerne de tolket. Storækre ledet koret i 36 år, og for Stavangers kristelige ungdomsforeningskor i 38 år med fremdragende dyktighet. Undervisningen hans lå på det høyeste plan.

Storækre komponerte også mye, særlig salmer og sanger. Gudstroen kom strekt frem i verkene hans.

I 1948 ble T.J. Storækre tildelt stipend av Stavanger kommune, i 1954 fikk han Stavanger Aftenblads kunstnerpris for sin innsats innen sang- og musikklivet, og i 1963 ble han hedret med Kongens fortjenestemedalje i gull.

T.J. Storækre var en særpreget mann, med en meget rik utrustet personlighet. I vide kretser var han høyt aktet.

Storækre var svigerfar til Caspar W. Hennig.

Kilder: 

Stavanger Aftenblad

Torris "T.J." Storækre (1892-1971)
Etablert/født: 
1892
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 11.03.2016 - 14:36
Oppdatert dato: 08.06.2018 - 14:04
Sist endret av: Joar Kvanvik
Toggle menu