The Savages

Popgruppe etablert i Haugesund tidlig i 1963.

Bakgrunn for etablering
Mange av medlemmene i The Savages hadde bakgrunn fra The Strangers/The Giants, som ble etablert i 1960. Geir Hjørnevik, Hans Jørgen Høinæs, Egil Solberg og etter hvert John Thorsen framsto som et ekte ”Shadowband”. De begynte å opptre under navnet The Strangers på Haugalandet i 1961. Et band i Oslo hadde det samme navnet, og da ble haugalendingene bedt om å skifte navn, og det gjorde de til The Giants i årsskiftet 1961/62. Karrieren til The Giants kulminerte i slutten av 1962 da bandet deltok i NM for Shadow-band på Sjølys bad i Oslo, gruppa fikk 4. plass av 18 band. The Giants ble oppløst høsten 1962.

Bakgrunn for navnet
 

Besetninger
Geir Hjørnevik – ble seinere soloartist, før han reiste til Danmark)
Sverre ”Bollemann” Reiersen – vokal og sologitar
Jahn (Jan) Gismervik – bassgitar
Thorleif (Torleif) Grimstvedt (Grimstveit) – trommer
Tore Lyngholm – rytmegitar

Hans Jørgen Høinæs (1945-2001) – vokal, rytmegitar, frontfigur og låtskriver – erstattet Lyngholm og ble fast medlem fra 1964

Gismervik ble erstattet av Norvald Hitsøy våren 1964, Hitsøy var også tidligere medlem av The Giants.

Sjanger – typisk for bandet
The Savages' spesialitet i starten var shadows-musikk, men de hadde også et trekkspill stående i reserve, og kunne gjerne spille gammel dansemusikk. Gruppa ble etterhvert en slags Beatles-kloning, der medlemmene hadde halvlangt hår og pannelugg, jakker uten krage og spilte ”internasjonal rockemusikk”.

Gjennombrudd/høydepunkter
The Savages overtok altså stafettpinnen etter The Giants i Haugesund, og opptrådte første gang i mars 1963 i loftssalen i Turnhallen i regi av Rival. Hans Jørgen Høinæs opptrådte på samme arrangement som soloartist.

Spiren til et vise- og lyrikkmiljø på Haugalandet ble sådd på midten av 1960-tallet da det dukket opp flere små visegrupper. En av dem som behersket både pop, rock og visesang var Hans Jørgen Høinæs. Han hadde stort talent både som musiker og ordkunstner og skrev tekster med særpreg.

Høinæs ble nytt medlem i The Savages, og erstattet Tore Lyngholm. Det markerte også overgangen fra shadows-musikken til Beatles. Både frisyre og klesstil forandret seg. Både popmusikk og pannelugg vekte oppsikt i Haugesund.  Haugesunds Avis skrev: ”…Folk flest er nok ikke fortrolig med at de unge menn greier sveisen nedover øynene og dekker halvparten av ørene i samme slengen, men smak og behag osv…” Avisa skriver videre, i forbindelse med at The Savages skulle innlede sitt månedslange engasjement på Snorre: ”… Av repertoraret kan vi nevne ”She loves you (yea yea yea) og andre låter, som når de avsynges får tallrike beundrere til å vri seg i ekstase, og enkelte andre til å rømme lokalet.”

Våren 1964 sendte The Savages inn et lydbånd med egne opptak til et plateselskap i Oslo. Det var så fristende at de ble invitert til Oslo for plateinnspilling. Men det var dårlig med pengene blant medlemmene, så de bestemte seg for å tjene til turen ved å ta spilleoppdrag på veien. Det hadde ikke Jahn Gismervik, som hadde fått seg fast jobb, anledning til, og ble byttet ut med Norvald Hitsøy.

Vel inne i Oslo fikk de spilt inn to sanger til en singel; ”Sildarisp” og ”Ung og bedratt”. Da de var ferdig med opptakene, ville ikke plateselskapet gi ut plata, men Phillips overtok heldigvis opptakene.

Det tok sin tid før plata kom ut, men oppdragene sto i kø. Da populære Wenche Myhre opptrådte i Haugesund og Kopervik i oktober 1964 i forbindelse med en innsamlingsaksjon til et barnesykehus i Gaza, var det The Savages hun hadde med seg på scenen.

Da singelen endelig kom ut 6. november 1964, ble den spilt både i programmet ”Platespilleren” i Kringkastingen, og plata ble introdusert for publikum på spesielle show i Festiviteten.

Singelens forsidelåt, ”Sildarisp” var en gammel revyvise, også kjent som ”Trø sjøen”, som ble tilpasset stilen til The Savages. Baksiden ”Ung og bedratt” var skrevet av Hans Jørgen Høinæs.

Karrieren til The Savages kulminerte med denne plateutgivelsen.

Slutten
The Savages’ karriere gikk mot slutten da Hans Jørgen Høinæs måtte i militæret, og han var vanskelig å erstatte. Høinæs opptrådte med bandet mens han var hjemme i permisjon, men høsten 1965 var det slutt for bandet. Gruppa inspirerte imidlertid mange andre til å stifte band i distriktet.

 

 

 

 

Spotify: 
Kilder: 

Skien, Torkelsen, Wold:
Det gjekk på engelsk og norsk. Popmusikk i Rogaland til 1975

Vormedal:
Historien om Haugalandet. 1960-tallet

https://www.facebook.com/groups/114399538576964/?fref=ts

The Savages
Etablert/født: 
1963
Aktive fra/til: 
1963 til 1965
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
elisabho

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 02.01.2013 - 15:07
Oppdatert dato: 04.01.2020 - 13:47
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu