The Giants

The Giants foto: Per Enge

The Giants var et Shadows-band fra Haugesund. Tidligere kjent som det The Strangers.

Siden det allerede var et britisk popband ved navnet The Strangers, skiftet haugesunderne navn til The Giants. Musikken ble til en lidenskap og populariteten vokste raskt i været. Gruppen øvde hardt, og vakte ikke oppmerksomhet kun for sine fengende rytmer. De ble også kjent for sitt varemerke: «gulljakker» og synkroniserte dansetrinn på scenen. Dette hadde de tatt fra sine idoler, «The Shadows».

Så ble gruppen tatt under vingene til Harry Kallevik, den lokale impresarioen. Han tok The Giants med på Norgesturne. Haugesunds første rockestjerner opplevde sågar å prøvespille for Max Lefco på Chat Noir i Oslo. Han likte det han hørte, men stilen passet ikke inn akkurat der på den tiden.

Det største høydepunktet var nok Norgesmesterskapet i Shadows-musikk på Sjølyst Bad i Oslo i 1959. The Giants fra Haugesund konkurrerte med 20 av Norges ledende rockegrupper og var ikke snauere enn at de spilte seg til en tredjeplass i mesterskapet. Premien var både sølvpokal og platekontrakt. Den gode plasseringen gikk selvsagt ikke upåaktet hen. The Giants fikk mye god omtale i både aviser og ukeblader. Alle muligheter syntes nå å ligge åpne, men så sa mor og far Hjørnevik stopp. Geir hadde avsluttet sin skolegang etter middelskoleeksamen og hadde i hvert fall å gjennomføre handelsskolen for å ha en aldri så liten utdannelse å falle tilbake på.

Derfor kom The Giants aldri til å spille inn noen grammofonplate. Konsekvensen ble at gruppen gikk i oppløsning for alltid.

Opplevelsene var mange for de unge rockemusikerne som rakk å sette grundige spor etter seg.
Mange husker fortsatt valfarten til Vibrandsøy og Klubb Royal i sjøhusene der i1962-63. “Strykejernet” M/S Torvastad gikk fullastet hele kvelden med ungdom som
skulle på dans.Siden ble Festivitetens rød- og blåsal det faste samlingspunktet. “Gulljakkene”underholdt også på scenen ved Basso Tivoli som den gang holdt til på Flotmyr.

The Giants fartet over hele distriktet og spilte til dans. Det var det første popbandet på Haugalandet som tok i bruk ekkomaskin som lydeffekt. Dette ble selvsagt poengterti danseannonsene. 

Norgesturneen ble stor. På Isdalsø nord for Bergen opplevde de unge haugesunderne de rene Beatles-tilstandene. Her ble det solgt tre ganger flere billetter enn det var plassertil. Men ingen ble avvist. Konsertlokalet var utstyrt med store låvedører som ble fjernet, slik at publikum som ble henvist til å sitte på bakken utendørs, også kunne se inn og følge med.Jentene skrek og gråt under hele konserten og det ble tendenser til slagsmål da John Thorsen kastet et par brukne trommestikker ut i salen

 

 

The Giants
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 20.03.2016 - 14:06
Oppdatert dato: 12.12.2018 - 16:43
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu