Stefan Veselka

Stefan Veselka

Stefan Veselka er en dirigent og pianist født i Stavanger, som regnes for å være en av de mest suksessrike norske artistene innen sin generasjon.

Norsk-tsjekkiske Veselka studerte piano ved «Mozarteum" i Salzburg, og forflyttet seg så i 1988 til Hochschule der Künste i Berlin, der han fullført sine studier. Etter sin debut i 1985, holdt han en rekke vellykkede opptredener som solist og kammermusiker i hele Europa, Japan og USA.

Han har vært en prisvinner i flere nasjonale og internasjonale pianokonkurranser, inkludert "European Piano Competition i Luxemburg", "Beethoven International Piano Competition" i Wien og "A. Schnabel Competition "i Berlin.

Han har samarbeidet med kjente orkestre og dirigenter ved viktige festivaler og store konsertsteder som Berliner-filharmonien, Musikverein Wien, samt Bridewater Hall og festivaler i Bergen, Elverum og Stavanger, på Berliner Festwochen, ved Ruhr Festival, Festival de Musique Divonne, Schubertiade Feldkirch, Moravian Spring og Piano 2 000 Festival.

Hans innspillinger for ulike selskaper inkluderer utgivelser av verker fra Beethoven, Prokofiev, Debussy, Lutoslawski, Strauss, Webern og Valen. Til Antonin Dvorak jubileet i 2004 hadde han spilt inn den komplette klaververk for NAXOS, som han ble tildelt Glasial Internet Award 2 004 for.

Etter gjennomførte studier, har Stefan Veselka jobbet som dirigent med opptredener i operahus og konserter i flere land og byer som Amsterdam, Berlin, Bremerhaven, Brno, Flensburg, Karlsruhe, Manchester, Münster, Osnabrück, Ulm og Stuttgart. Han har allerede gjennomført en stor mengde operaer som Don Giovanni, Werther, Manon, Aida, L`elisir d'Amore, Tosca og Lohengrin.

Som en del av Kultur hovedstaden i Europa han gjennomførte Shell Galla i Stavanger 2008.

I 2007 gjennomførte han en svært vellykket produksjon av Rusalka for Opera Zuid i Maastricht. Etter dette har han blitt en vanlig gjestedirigent der, med oppføringer av La Fille du Regiment i 2008, Hänsel and Gretel i 2010 og L’elisir d’amore i 2011.

Høydepunktene var hans debut i Concertgebouw Amsterdam med Brabant Philharmonic Orchestra i 2011, og produksjonen av Katja Kabanova med regissør Harry Kupfer som ble invitert til Leos - Janacek- Festival 2012 i Brno.

Stefan Veselka er sjefdirigent i Münster Symphony Orchestra fra 2014.

I de siste sesongene gjorde han svært vellykkede nye produksjoner av "Benvenuto Cellini", "Barberen di Siviglia", "Tosca" og "The Bartered Bride". Han ble også invitert til Orlando Festival og til Bebersee Festival.

I januar 2015 gjorde han sin debut i Frankrike med en produksjon av "Katja Kabanowa" på Operaen Dijon.

Spotify: 
Kilder: 
Stefan Veselka
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 19.12.2015 - 22:05
Oppdatert dato: 20.12.2015 - 12:14
Sist endret av: Joar Kvanvik

Sjanger

Toggle menu