Logg inn Få tilsendt innlogging

Logg inn med sosiale medier for å legge til innhold. Eller få tilsendt innlogging.

Sigvart Dagsland

Norsk sanger, pianist og komponist, født 18. oktober 1963 i Stavanger. Er en av Norges mest folkekjære artister innenfor popsjangeren og har solgt over 330 000 plater av sine soloalbum.

Oppvekst og utdanning
Sigvart vokste opp på Stokka i Stavanger, sammen med foreldre og to søsken.
Han har storfag i juss (1. og 2. avdeling) og grunnfag i nordisk litteratur og språk fra Universitetet i Bergen.

Han er gift med musikeren Karoline Krüger og far til døtrene Sophie og Emma.

Musikalsk bakgrunn
12 år gammel ble Sigvart med i Stavanger Domkor som guttesopran og var med der fra 1975 til 1977. I 1978 gikk han over som tenor i Sentralkoret for Stavanger-skolene og var med der til 1980.  

Sigvart spilte piano i sju år og gikk til sangpedagog i to år. Musikalsk var han først innom klassisk og nektet en periode å spille annet enn Griegs lyriske stykker. Gikk siden over i en periode med klassiske lightversjoner arrangert av James Last og en lite omtalt periode som fan av Roger Whittaker. Ble ”reddet” av broren Jon som injiserte Paul McCartney i den unge podens musikalske hjerte.

Da han ble med i Ten-sing koret Sky Sing, fikk han heltestatus. I 1980 startet han bandet Tor og Liv, som også var orkesteret til Sky Sing. Sigvart var også med i den ti medlemmer store soulgruppa Madlaveien , som av alle ting koret under Rocke-NM i 1980 iført rød fotballdrakt.

Det ble laget en demo med orkesteret Tor og Liv, denne vekket interessen til Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted, og det ble skapt kontakt.  

Sjanger – typisk for artisten
Han skriver og framfører musikk i en melodiøs stil i spennet mellom pop og rock. 

Gjennombrudd/høydepunkter
Sigvart Dagsland debuterte høsten 1982 sammen med Ove Thue og Susanne Fuhr og Gudny Aspaas på den kontroversielle musikalen Dans Med Oss Gud. Den alternative liturgien fikk svært blandet mottakelse.

I 1982 ble også Sigvart med i Løgnaslaget sammen med Per Inge Torkelsen og Steinar Lyse med flere. Han liker å tenke at han ble med som deres seriøse alibi. Han var med på to plateutgivelser og én revy sammen med Løgnaslaget.

Sigvart debuterte som soloartist med singelen ”Hendt i Dag” i 1984. Erik Hillestad var produsent, og plata utgitt på Kirkelig Kulturverksted.

Det første soloalbumet kom i 1985, og med det også den første tv-opptreden med eget stoff, i NRKs Frokost-tv.

Høsten 1985 deltok han også på folketoneplaten ”Med Røtter i Himmelen”, sammen med Rønnaug Foss Alsvik og Henning Sommerro med flere.

Sigvart Dagsland har utgitt 18 soloalbum og holder 30-50 konserter over hele Norge hvert år.

Kommer mer cv

Kuriosa
Han er fadder til Emma Tallulah Behn.

Litteratur
Olaug Nilssen: Nesten frelst av Sigvart Dagsland (biografi) 2009 Det Norske Samlaget

Diskografi

Soloalbum
Joker (1985)
De umulige (1987)
Seculum Seculi (1988)
Alt eg såg (1990)
Sigvarts beste ballader (1991)
Bedre enn stillhet (1992)
Stup (1994)
Det er makt i de foldende hender (1995)
Laiv (1996)
Fri (1998)
Soul Ballads (2001)
Sigvarts favoritter (2001)
Hjemmefra (2003)
Underlig frihet (2004)
Forandring (2007)
Hymns (2009)
Bryllup og begravelsesorkester (2010)
Big-5: Sigvart Dagsland (2010)
Villa Nordraak (2012)

I tillegg medvirker Sigvart Dagsland på blant annet disse platene:

Dans med oss, Gud (1982) diverse artister
Klovnar uden sirkus (1982) med Løgnaslaget
Baklengs i livet (1983) med Løgnaslaget
Ankomst Utstein kloster (1985) med Rønnaug Foss Alsvik og flere
Det skjedde i de dager (2002) med Prinsesse Märtha Louise og Oslo Gospel Choir.

I tillegg har Dagsland skrevet teatermusikk.

Flere  artister har spilt inn låter av Sigvart Dagsland, deriblant Sissel Kyrkjebø, Bjarne Brøndbo, Maria Solheim, Maria Arredondo og Lill Lindfors. 

Utmerkelser
1990 Spellemannprisen for albumet Alt eg såg. Er i tillegg nominert to ganger i popklassen.
1994 NOPA-prisen (Norske Populærautorer) – Årets verk for Stup
2008 Prøysenprisen

Nominert til Hitsawards

 

 

 

 

 

 

Spotify: 
Video: 
Sigvart Dagsland
Etablert/født: 
1963
Aktive fra/til: 
1982
Beliggenhet: 
Forfatter: 
elisabho

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 18.02.2013 - 12:57
Oppdatert dato: 02.03.2016 - 12:32
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 
1988

Dagsland, Sigvart

Alt for ingenting ; Den fjerde verden

1987

Dagsland, Sigvart

De umulige

1987

Dagsland, Sigvart

De umulige