Salve A. Haugland (1838 – 1892)

Sørlendingen Salve Aslaksen Haugland skrev tekst til det som skulle bli Stavangers 17 mai sang.

Salve Haugland fra Evje var matte og naturfaglærer ved Kongsgård. Han hadde en drømmende natur som likte dikt og musikk. Salve skrev flere sanger, og selv om han var innflytter, bar en del av dem preg av Stavangerpatrioisme. 

Haugland var ofte i Ryfylkeheiene ,får å finne stein til en planlagt gravstøttegeskjeft, som det aldri ble noe av. 

Disse turene skapte en kjærlighet for det naturskjønne området, som førte til sangen ”Rygjafylkets fjell og dype fjord” som ble tonesatt av en annen innflytter, Olaf Paulus. Sangen finnes fortsatt på 17. Mai programmet i Stavanger. Den ble urfremført av nok en innflytter, frisør Wilhelm August Werner.Sangen ble suksessfull, og skal ha inspirert Haugland til å skrive det som var ment som hovedverket «Fremtidsfantasier», et slags sørlandsk draumekved. Men dette ble ikke utgitt, da Salve døde kun 52 år gammel. 

Selv om Haugland var musikkinteressert, var han mye bedre med ord enn med toner. Han skal faktisk ha bli bedt om å mime under avsynginger ved skolen, siden røsten ikke klarte å holde tonen på noe punkt i sangen. Men dette stoppet ham ikke fra å prøve. Hver dag skal han ha stemt ivrig  i med  "O, helligånd kom til oss ned". Men, som Salves kone sa, så sang han nok ikke noe særlig vakkert. 

Video: 
Kilder: 
Salve A. Haugland (1838 – 1892)
Etablert/født: 
1838
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 28.04.2021 - 10:48
Oppdatert dato: 07.05.2021 - 12:22
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Halvorsen, Lauritz

Haugesundssangen. Stavangersangen

[u.å.]
Toggle menu