Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Rogalandskanonen

Etablert/født: 2008
Virksom: 2008

Våren 2008 utlyste Stavanger Aftenblad en kåring over de femti viktigste sangene fra fylket. Slik presenterte avisen resultatet 19. mars:

Alt eg såg - Sigvart Dagsland

Dagslands signaturlåt kom på albumet med samme navn i 1990. Dette var Sigvarts fjerde album, og også hans store gjennombrudd, som i tillegg ga ham Spellemannpris. Etter dette var det ingen som lurte på hvem denne siddisen var.

Bare en blåveis - Barock

På midten av syttitallet var det ikke mange band herfra som kunne dra til Oslo og spille inn LP. Stavangers første «supergruppe», Barock, som besto av folk fra Nitric Acid, [Witchcraft] og Keryx, gjorde dette. Denne tittelsangen, som var ganske lite representativ for platen, var laget av Bjørn Aslaksens far Kåre. 1976.

Be My Lover - Morten Abel

Landets store popstjerne gjennom mange år, begikk denne perlen på knallalbumet «Here We Go Then, You And I,» Abels soloalbum nummer to. Sangen er fremdeles en vinner på Abels konserter. 1999.

Bonde - Tønes

Sokndalsbonde slo by-Tore

Bullet Me - The September When

TSWs største hit, fra albumet «Mother, I've Been Kissed». Fra å være en trio på debutalbumet, var nå The September When et fullt band, som skulle bli Norges mest populære på begynnelsen av nittitallet. Albumet ble nominert til Spellemannprisen. 1991.

Christine - Reidar Larsen

Av alle gode Reidar-låter er det denne publikum roper mest på når mannen holder konsert. Reidar Larsen spiller på mange av sangene i denne kanonen, her er han som soloartist og hele Norges Mr. Bluesman. Fra «Statement - vol II». 1995.

Deilige Malena - Smalhans

Smalhans var en del av stavangerbølgen og besto av folk fra Nurk Twins pluss vokalistene Reidar Larsen og Bjørn Kallevig. «Eg e'kje inn, eg e'kje ud» lå på norsktoppen, men denne reggae-aktige låten blir best husket i ettertid. 1982.

Det e någe med det gamla - Mauritzen - Lind (Harald Ringås)

August Mauritzen ga ut to Stavanger-plater på syttitallet, der han kombinerte gamle stavangersanger med sine egne. Denne skrev han teksten til, mens John Lind sto for melodien. 1976.

Det er makt i de foldede hender - Trygve Bjerkrheim (Sigvart Dagsland)

Bjerkrheim er fylkets store salmedikter i moderne tid. Best kjent er denne og «Han tek ikkje glansen av livet». Sigvart Dagsland skaffet den nye fans da han lot den være tittellåt da han skulle gi ut plate med gamle kristne sanger. 1995

Eg e fydde på Straen eg - Laurits Torsen (Gretelill Tangen)

Mange tror at denne sangen er skrevet for «Maktå på Straen» (1927), men den ble innlemmet i stykket først i 1977. Laurits Torsen, som var husdikter på Samvirke, skrev den på trettitallet. Gretelill Tangens versjon er i dag best kjent, fra August Mauritzens samling «Me komme seint, men me komme godt». 1976.

Eg ser - Bjørn Eidsvåg

Skrev «Eg ser» til preken

Ei faste hånd - Anders Bru

Morten Abel synger denne balladen som skulle bli den mest spilte av låtene på Brus første soloplate «Himmel og Hav». Denne platen var også første gang han ga lyd fra seg som komponist etter at Stavangerensemblet var oppløst. 1990.

Eventyrvisa - Magne Ove Larsen

Magne Ove Larsen var Stavangers første barnestjerne, først på Rogaland Teater, så som skuespiller i barnefilmen «Toya», og så som sanger. «Eventyrvisa» ble en ønskekonsertslager i årevis. I 1957 var han også med på oppfølgeren til Toya, men så var stjernelivet jamnt slutt. Larsen ga seg på topp, femten år gammel. 1956.

Frokost på kafé - Elle Melle

Mest kjent som vignettmelodi til TV 2s Frokost-tv. Lå også på toppen av norsktoppen. Kom ut på Elle Melles andre album, «Verden i verden». 1998.

From All Of Us - All Of Us

Sangen som gjorde kunststykket å bli sendt på verdensdekkende tv som Norges bidrag til «Live Aid,» selv om Oslo hadde gjort sitt beste med «Sammen for livet». Sangen er skrevet av Per Røise, og blir stilriktig framført av det som fantes av lokale stjerner, som fikk et par setninger hver å utfolde seg på. Videoen er enda kulere. 1985.

From Grace - Thomas Dybdahl

Slik presenterte Thomas Dybdahl seg som soloartist for verden, og suksessen var nesten umiddelbart et faktum. Sangen åpner debutalbumet «... that great october sound,» som var en sensasjon da det kom ut. 2002.

Fysste morningen - Rønnaug Foss Alsvik

Rønnaugs mest kjente låt som soloartist etter at Ryfylke var oppløst. Skrevet av Bjørn Aslaksen og gitt ut på Norsk Plateproduksjon. 1990.

Gråtende sky - Harald Pettersen

Heartbeat - The Well

The Well var et av de få bandene som tettet hullet mellom stavangerbølgen og The September When. Platen lå på hitlistene her i landet og på Færøyene (!) en kort periode. 1989.

I Will Wait - Home by the c

Jim Jacobsens meget hørverdige gospel-hommage, som kanskje er aller mest kjent for at den er spilt inn i USA og at gospelstorstjernen Andrae Crouch er med på den. 1991.

Jeg kommer snart igjen - Hans Petter Hansen

Platearbeideren fra Rosenbergs mega-hit var opprinnelig en b-side på Hansens debut-singel. A-siden var «Sylvias mor», men hvem husker vel den? Den norske oversettelsen av Demis Roussos-slageren «Goodbye, my love, goodbye» er den som har brent seg fast. 1974.

Kamilla og tyven - Ragnar Bjerkreim (Morten Harket)

Sangen heter egentlig «Kamilla og Sebastian», men er den mest kjente sangen fra filmen «Kamilla og tyven», og den ble ekstra populær siden det var Morten Harket som sang den. 1988.

Kan'kje finna fingen - Stavangerensemblet

Gjennombruddslåten for Stavangerensemblet. Med denne oppsto det som senere er kalt stavangerbølgen i norsk musikk. Kom først ut som singel i 1978, og ble så gitt ut på debutalbumet «Ta ein kjangs!». Sangen er for øvrig skrevet av Svein Tang Wa. 1978.

Komla med dått i - Mauritzen - Lind (Gretelill Tangen)

Nok en sang fra samlingen «Me komme seint, men me komme godt». August Mauritzen skrev teksten og John Lind melodien. Og Gretelill Tangen synger. 1976.

Kontroll på kontinentet - Kaizers Orchestra

Blant et vell store Kaizers-låter ble til slutt denne plukket ut. Dette er bandets første radiohit, fra debuten «Ompa til du dør». Resten er velkjent historie. 2001.

Liden - Ingenting

Ingenting minner på mange måter om Kaizers Orchestra, et band med mange sterke sanger uten en definitiv signaturlåt. Folk liker best denne, en bittersøt ballade fra bandets andre album «Pass' ikkje inn». 1993.

Me to går alltid aleina - Mods

Alle som kan mer enn én Mods-sang, kan denne balladen. Hentet fra debut-albumet «Revansj». 1981.

Morer - Svein Tang Wa

Hele verden har en mor

Morgen herlige - Leif og Kompisane

I de turbulente årene på slutten av nittitallet laget Leif Nilsen noen av sine flotteste låter, og noen av dem hører du på albumet «Full kontroll», som er Kompisanes fjerde album. 1997.

Ola var fra Sandefjord - Johnny Band

John Klemetsen spilte med bandet sitt på Park Hotel i Sandefjord, og kom på å synge denne gamle sangen i beat-tempo. Den enorme jubelen satte dem på ideen å spille den inn på plate. Singelen solgte 48000 eksemplarer. 1965.

Onna ei større vinga - Asfalt

Mia Gundersens første store vokalnummer på plate. Asfalt opptrådte på det legendariske ungdomsprogrammet «Halvsju» med denne. Gitt ut på den sjeldne «Få det ud». 1983.

Open Wide - The Mighty Dogfood

Mighty Dogfood bragte et pust av «den nye tid» til Stavanger på slutten av åtti/begynnelsen av nittitallet. Fire knallåter ble samlet på ep-en «Strut Your Stuff», og denne åpnet ballet. 1991.

Plommer i Hardanger - 3 Busserulls

Høres ut som Vestlandsfanden, og det er da også Reidar Brendeland som har skrevet den kanskje mest kjente av de mange landeplagene fra trioen fra nordfylket. Kom ut på albumet «Stiv kuling». 1980. Senere har også Vestlandsfanden spilt den inn.

Putlaa - Vind i gardhol

Dette sjumannsbandet der fem av medlemmene heter Obrestad, leverte den definitive jærlåten som åpner bandets eneste album - «Vind i Gardhol...». Alle kan vel linjen «Her på Jæren me potla å græve». Teksten ble skrevet av ukjent opphavsmann i 1892. 1981.

Rogaland - Olsen

Kåringens store overraskelse. Læreren Otto Olsen ga den ut som egenfinansiert singel i 1990, og siden har den dukket opp på et par Olsen-utgivelser. 1990.

Sauda - Vestlandsfanden

Reidar Brendelands skeive hyllest til hjemstedet. Svært mye spilt på radio. Bjørn Eidsvåg er med. Kom på den første platen Vestlandsfanden laget etter å ha gjenoppstått da Brendeland hadde hatt et kort opphold i Busserulls. Platen het «Vestlandsfanden 3» og året var 1987.

She Gave Me Love - The Getaway People

Dette er sangen som ga en gjeng fra Stavanger en av norsk rockehistories mest prestisjetunge platekontrakter, med Columbia i USA, noe som førte til at hele bandet flyttet til USA en periode og ga ut to plater. Fra debutalbumet «The Getaway People». 1998.

Sjynt å kjøra buss - Tor Inge Kristiansen

Dette er en skikkelig tradisjonell Stavanger-sang, reddet fra glemselen av August Mauritzen på albumet «Me komme seint, men me komme godt». Gretelill Tangens far, Tor Inge Kristiansen, synger om bussturen. 1976.

Skyfri himmel - Bjørn Eidsvåg

Denne duetten med Rita Eriksen er en av Eidsvågs vakreste sanger, gitt ut på albumet «Landet lenger bak». Den ga også navnet til et teaterstykke som ble eventyrlig godt besøk vinteren 2006-07. 1996.

Stavanger - Hans Petter Hansen

Hansens smektende hyllest til hjembyen er en slager på fotballkamper, både med og uten Hansen på lift foran Hordene. Så finnes den da også på en fotballplate: «Viking, ja det e laget, det». Opprinnelig het den «California». 1979.

Stavanger - Thorsens Bageri og Cafe

Bandets to plater solgte kanskje ikke så veldig bra, men denne låten, som ligger på albumet «Brøsmuler», ble svært populær i byen, og nylig vant den en fotballsangkåring på Aftenbladet.no. 1996.

Takk ska du ha - Asfalt

I samtiden ble Asfalt sett på som Stavangerensemblets lillebror, men Tor Salomonsens hyllest til da nylig avdøde John Lennon, er en sang svært mange har et sterkt forhold til. Kom på debutalbumet «Har du hørt det verre?». Salomonsen har aldri vært villig til å stille opp i noen slags band-reunion etterpå. 1981.

Tidleg morgon i mai - Aftenlandet

Aftenlandet fikk en stor hit med denne, som ligger på bandets andre album, «Morgon i mai». Bandet er Hordaland-basert, men vokalist og frontfigur Astrid Kloster kom fra Hinna. 1997.

Tio tusen röda rosor - Jan Høiland

Sangen om de røde rosene har alle hørt. Jan Høiland hadde vært artist i en årrekke både i Norge og Sverige, og det var på tampen av karrieren at han spilte inn denne, som ga så stor suksess at den nok forlenget artistlivet et par år minst. 1968.

Tir n'a noir - Vamp

Instrumental ble Vamp-klassiker

Tore Tang - Mods

De nektet å spille den

Trega deg igjen - Stavangerensemblet

Dette var sangen som fikk til og med blaserte Oslo-folk til å prøve å snakke stavangersk. Alle syntes «Du ska pigede ble grønne, eg ska trega deg igjen» var kult. Fra ensemblets debutalbum «Ta ein kjangs». Skrevet av Anders Bru og Svein Tang Wa. 1979

Winter - Stonefish Brigade

Ny musikk av band fra Strandalandet. Bandet spiller en melodiøs, men mørk variant av folk/countryrock. En krysning av americana og den mest gotiske delen av britisk folkrock på seksti- og syttitallet. Silje «Alle mine tankar» Vige er med. 2006.

You're My Last Dance, Baby - Mayflies

Zoom-vinner Mayflies ga ut det flotte albumet «Nothing Left To Steal», som inneholder blant annet denne Beatles-inspirerte perlen. Så ble det stille. Når får vi høre mer, Erik? 2006.

Øl, øl og mere øl - 3 Busserulls

Busserullene kunne skrive allsanger, og denne er så visst ikke noe unntak. Her får du med deg de fleste ordene så sant du kan holde deg oppreist. Gitt ut på «Piker, vin og 3 Busserulls». 1985

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙