Randi Nesvik (1935-2015)

Randi Nesvik Foto hentet fra boka Kjente og ukjente i Stavanger.,med tilatelse fra fotograf Siv Sivertsen

Randi Nesvik fra Lofoten ble et kjærkomment tilskudd i Stavangers bybildet med sin lirekasse.

Randi Nesvik vokste opp på Skrova i Lofoten. Under barneårene i andre verdenskrig fikk hun en fascinasjon for lirekassemusikk da lederen for dampskipsekspedisjonen spilte opp på kaien. I 1966 flyttet hun og ektemannen Harald til Stavanger.

Etter å ha levd med sin elsk for lirekassemusikk i nesten 50 år, bestemte Nesvik seg for å bestille sitt eget instrument fra  orgelbygger Josef Raffin i Tyskland . Dermed sydde hun kostyme, samt fikk laget understell og satt hjul på lirekassen. 

Randi hadde sin første offentlige opptreden da et cruiseskip la til på kaien i Vågen i 1997. En gatemusikant var født, til stor oppstandelse. Her ble det oppmerksomhet fra både nasjonal og internasjonal presse.  Befolkningen i Stavanger ble mektig begeistret, noe som førte til flere spillejobber  i bursdager, bryllup og andre arrangementer.Randi stortrivdes i sin nye rolle.

I 2003 var Randi med på NRK-programmet «Eldrebølgen», og fikk gjennom dette flere tusen fans.  Gjennom dette fikk hun oppdrag i hele landet. Fra julebyen i Egersund til turné på Hurtigruten og Kielfergen.Randi deltok i åpningsparaden til Stavanger2008 sammen med Stavanger brassband. Hun var også med i  Ylvis brødrenes "Norges Herligste"  og i «Norske Talenter» med Tasta skolekorps, et korps hun i en årrekke har engasjert seg i.

Det siste store oppdraget var under Kaizers Orchestras  avskjedskonsert i 2013. 

Randi fikk også laget en liten lirekasse som barnebarna kunne bruke, i håp om at spillegleden skulle gå i arv. Hun døde i 2015, 80 år gammel.

 

Kilder: 

 Kjente og ukjente i Stavanger.Tekst: Grete Kvalheim, Hilde Uppstad foto Siv Sivertsen

Stavanger Aftenblad 

Rogalands Avis

Randi Nesvik (1935-2015)
Etablert/født: 
1935
Aktive fra/til: 
1997 til 2015
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 05.10.2020 - 11:41
Oppdatert dato: 05.10.2020 - 17:53
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu