Pianist Benedicte Palko

Pianist, pedagog, kunstnerisk leder... Nyeste prosjekt: PALKO & Co på Bru!

Pianisten BENEDICTE PALKO er en lidenskapelig kammermusiker, født i Stavanger (1972) av norsk-ungarske foreldre, og har siden 2002 vært bosatt i Sevilla i Spania.

Benedicte Palko er kjent for sin tekniske briljans og varme klang og melodiføring. Hun velger sine musikalske prosjekter med omhu, alltid med et ønske om å skape et dypt, musikalsk forhold til publikum og hennes musikalske samspills partnere.

Hennes evne til en ærlig og dyp musikkopplevelse har ikke gått ubemerket hen blant publikum og kritikere. Som ung vant hun både NRK ́s Talentiaden og priser i Ungdommens Pianomesterskap. Hun har gjennomført flere kritikerroste turnéer i Norge med internasjonale musikere i Flekkefjord, Mandal, Kristiansand, Farsund, Stavanger, Sandnes, Bergen, Molde og Oslo. All logistikk og sponsorarbeid ble arrangert av Benedicte og konsertene ble tatt opp direkte, og sendt i opptak i NRK Klassisk.

Benedicte Palko er en pådriver for å skape internasjonale prosjekt og samarbeid. I Sevilla er hun grunnlegger og kunstnerisk leder av "International Chamber Music Festival Joaquín Turina” (www.festivalturina.com), en festival bestående av kammermusikk konserter, masterclasses, strykeorkester og korps. Dronning Sofía av Spania var festivalens høye beskytter i 2017. Her har hun opptrådt med internasjonale topp musikere som Philippe Graffin, Esther Hoppe, Nicolas Dautricourt, Tanja Becker- Bender, Tobias Feldmann, Mirijam Contzen, Gary Hoffman, István Vardái, Julian Steckel, Torleif Thedéen, James Dunham, Yura Lee, Lise Berthaud, José Luis Estellés, Gordan Nikoliç og KUSS Quartet...

Fra juni 2019 er Benedicte initiativtaker og kunstnerisk leder for prosjektet PALKO & Co, som forener kammermusikere på aller høyeste nivå, unge musikere, litteratur og kokekunst på øya Bru like utenfor Stavanger, www.benedictepalko.com/palkoco. Aller første PALKO& Co2019 fikk 5 ***** i Stavanger Aftenblad.

Benedicte Palko er ellers en etterspurt kammermusiker og har vist seg som en høyt verdsatt partner for mange kjente musikere. Hun danner duoer med fiolinist Philippe Graffin og cellist Lluís Claret. Fra 2017 samarbeider hun også i duo med fiolinist Nicolas Dautricourt, og pianotrio med fiolinist Esther Hoppe og cellist Christian Poltéra, samt å samarbeide med unge, spanske musikere i duo, trio og piano kvartett. Å støtte opp om den unge generasjonen av musikere er en av hennes hovedinteresser. Benedicte har gitt konserter, kammermusikk konserter og vært opp som solist med orkester i Skandinavia, Finland, Russland, Latvia, Holland, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Ungarn, Italia, Spania og USA. I desember 2018 debutere Benedicte i Asia,hvor hun var invitert som kunstnerisk leder til kammermusikk konsert i samspill med Daejeon Philharmonic Orchestra i Sør-Korea. Benedicte fortsetter samarbeidet i Sør-Korea i oktober 2019 med to kammermusikk konserter i Daejeon og masterclass ved Korea National University of Arts i Seoul.

Benedicte Palko har en oppriktig pedagogisk interesse og er veldig aktiv som pedagog. I Sevilla har hun sin egen pianoklasse med studenter fra hele Andalucía og Spania, og siden 2004 har hun undervist i kammermusikk ved MUSIKENE, Musikkhøgskolen i Baskerland (www.musikene.net). Hennes studenter, pianister og kammermusikk grupper, er blant de mest anerkjente, unge musikerne i Spania. I april 2017 var hun invitert som jury medlem i den anerkjente 59. internasjonale pianokonkurransen "PREMIO JAÉN”.

Benedicte Palko studerte ved Norges Musikkhøgskole med prof. Einar Steen-Nökleberg. Hun fortsatte sine studier ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med prof. José Ribera, hvor hun fullførte diplom og soliststudier med sin offisielle solist debut i november 1998. Et stipend fra USA-Fulbright Foundation gjorde det mulig for Benedicte Palko å studere med den legendariske pianisten og læreren György Sebök i 2 år ved Indiana University School of Music, Bloomington, USA. Her fullførte hun det høyeste studium for solister, Artist Diploma.

Benedicte har utgitt verker av Prokofieff og Shostakovich på CD sammen med fiolinisten Sakari Tepponen. Hun har også gjort en rekke liveopptak for spansk, nasjonal radio (RTVE) og NRK Klassisk.

Video: 
Pianist Benedicte Palko
Etablert/født: 
1972
Beliggenhet: 
Forfatter: 
benip

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 21.07.2019 - 21:10
Oppdatert dato: 05.08.2019 - 11:56
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu