Pebbly

På terrassen hjemme hos foreldrene til Gunnar Håmsø.

Pebbly ble startet av Gunnar Håmsø (gitar) og Jens Holm (trommer) i 1970.

Senere kom Karl Fjogstad (orgel) og Gunne Rostrup (bass) med. Som de fleste andre band, hadde de også problemer med å finne navn. Til slutt slo de vilkårlig opp i en engelsk ordbok og havnet på Pebbly. Kontakten dem i mellom kom ved at alle var med i Austrått skolekorps. Pebbly hadde samme besetning i alle år.
Håmsø og Holms første spilling var riktignok uten navn. Den foregikk i trappeoppsatsen på Turnhall i Sandnes, med batteridrevet 5 watts forsterker og en Holm med brukket arm.

Bandmedlemmene utviklet et stort vennskap også utenfor musikken. Fordelen med det var en stabil sammensetning slik at de slapp å bruke tid på å øve inn repertoar med nye medlemmer. De hadde også en brukbar arbeidsfordeling. Håmsø hadde kontakt med arrangører og oversikten med spillejobber, Rostrup hadde besifring og harmonier, Holm holdt ansvar med bil og utstyr, mens Fjogstad var ansvarlig for tekster og økonomi.

Det er litt usikkert hvor første spilling var, men Pebbly fikk være med Bossa Nova en gang når de spilte på klubbhuset til Ganddal IL. De kunne da noen ganske få sanger, spilte noe feil, men Martin Christian Lea reddet i midlertidig fadesen ved å trekke ut kontakten og lot som om strømmen gikk. Etter at Lea hadde skrudd på diverse knapper, og Tore Tengs –Pedersen ble med på bass- sånn i bakgrunnen, gikk det tålig greit etter de startet opp igjen. Pebbly var kjempestolte da de fikk en 10-er hver etter sin første opptreden.

I begynnelsen av 1970-åra var det fortsatt mange spillejobber. Pebbly begynte i midlertidig å opptre på diverse ungdomsklubber og elevkvelder, blant annet på Ganddal, Malmheim, Hommersåk og Friheim. I tillegg på ungdomsskolene Høyland, Giske, Øygard og Skeiane. Ellers ble det etter hvert en del spillinger på vanlige danser som Varhaug, Vigrestad, Voll og Sviland. Mye spilling ble det også på Karmøy og Haugalandet-sågar med flere publikumsrekorder. På den siden av Boknafjorden spilte bandet i Skudeneshavn, Åkra, Kopervik, Hotell Saga i Haugesund, Bømlo, Rubbestadneset, Stord, Skjoldastraumen, Sandeid, Skjonar og Vikevåg. På det meste hadde Pebbly 40 spillinger i løpet av et år. Lokalt skaffet de jobbene selv, men ellers i landet brukte de et agentbyrå fra Østlandet.

Da bandet ble skikkelig etablert var det sjelden det gikk en uke uten spilling på elevkvelder, ungdomsklubber eller dansearrangement. Faktisk ble det også en del reising langt utenfor distriktet, da de etablerte bandene i stor grad ble benyttet på de største dansestedene.

Bandet hadde blant annet en hel helgespilling i Kristiansand, flere oppdrag i Flekkefjord og Kvinesdal-hvor en ikke fikk kjøpt brus fordi det kunne brukes som blandevann-, samt Lyngdal og Marnardal. Ellers spilte bandet på Chateau Neuf i Oslo. Dette kom som et resultat av spilling i Haugesund under NM i turn.

Flere somre hadde Pebbly også spillejobber på Østlandet- ved vanlige dansetilsetninger i Drammensområdet og Filtvedt bad på Hurum, i Telemark og en liten uke i Bragehallen i Drammen.  Og når Austrått skolekorps reiste til Danmark spilte de også på noen av tilstellingene der.

I alle åra foregikk øvingene hjemme hos foreldrene til Gunnar Håmsø. De holdt ut kveld etter kveld, i tillegg til å by på mat og hjelp i mange sammenhenger. Bandet fikk låne bil og penger til kjøp av instrumenter, pluss fantastisk støtte på alle områder.

Repertoaret bestod mye av populærmusikk og det som lå på hitlistene. I stor grad forsøkte bandet å finne musikk med mye vokal/flerstemt sang, da de selv mente å være flinke på det. Og naturligvis var Beatles inkludert. Etter gymnaset ble Pebbly oppløst da alle reiste til forskjellige plasser for å studere.

Håmsø spilte senere en periode i Magics, og hadde en duo sammen med Fjogstad.
 

Kilder: 

Det swinger på Sandnes

Pebbly
Etablert/født: 
1970
Aktive fra/til: 
1970 til 1975
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Finn M. Fuglestad

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 25.09.2015 - 13:50
Oppdatert dato: 06.10.2015 - 09:32
Sist endret av: Olav Nilsen
Toggle menu