Olava Øverland (1921-2016)

Olava Øverland. Foto fra Stavanger Aftenblad

Olava Serine Norman «Laven» Øverland Ims var en skuespillerinne, journalist og sanger fra Stavanger.

Hun ble i 1921 født i Stavanger av Johannes og Anna Ims. Barndommen hos en nokså streng far med bakgrunn som politidirektør for Stavanger kretsfengsel A, og en mor som assisterte ved fengslet som jordmor gjorde at Olava fra tidlig alder ble preget av de mange inntrykkene fengselet gav. Dette kom til å prege henne mye, spesielt gjennom hele krigen. Hun hadde fra tidlig alder en lidenskap for sang og skuespill og ble i en alder av 19 en del av det nyopprettede Stavanger amatørteater. Der fikk hun senere roller i flere store stykker, som for eksempel «Den glade enke» der hun spilte hovedrollen som Hanna Glawari.

Da krigen kom til Norge ble hun en del av motstandsbevegelsen, hvor hun utførte flere oppdrag blant annet med å skjule et våpenlager for motstandsgruppen Skjalg ved å sy ulike revolvere inn i sceneteppet. Som antinazist og skuespillerinne var hun en modig fornærmer av okkupasjonsmakten, hvor hun under flere anledninger hånte intetanende tyske offiserer med sanger som «Om det smedle elle dundra, så ikkje bli forundra» og «Rull ne'r gardinet». Offiserene, som hadde svært begrensede norskkunnskaper heiet og plystret med henne inn i sangene.

Hun var også en svært god venn med motstandskvinnen Solveig Bergslien og de var blant annet involvert i utgivelse av illegale aviser og ulovlig radiovirksomhet, der Solveig lekket informasjon til motstandsbevegelsen fra jobben sin i Kretsfengselet og på teateret som igjen også ble lesestoff i de lokale motstandsavisenes sider. Dessverre ble Solveig til slutt tatt av Gestapo og valgte å ta sitt eget liv ved å henge seg i slåbroksnoren, for å ikke røpe sensitiv informasjon. Dette preget og bedrøvet selvfølgelig unge Olava, som sammen med mange tusen andre fulgte kisten hennes fra Stavanger sykehus til kirkegården på Eiganes. Hun overlevde krigen til tross for flere ekstremt farlige situasjoner hun kom opp i, blant annet en direkte konfrontasjon med torturisten Holger Tau.

I 1947 flyttet hun til Oslo hvor hun ble profesjonell skuespillerinne. Der jobbet hun på blant annet Chat Noir og Sentralteateret sammen med kjente skuespillere som Leif Juster, Einar Rose og Wenche Foss. I begynnelsen av femtiårene ble hun tatt opp på journalistakademiet og ble i 1952 ansatt som journalist i det som da var Norges største avis.

Olava Serine Normann Øverland, døde 21. april 2016, 94 år gammel. 

 

Kilder: 
Olava Øverland (1921-2016)
Etablert/født: 
1921
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 26.11.2015 - 21:20
Oppdatert dato: 05.07.2021 - 22:07
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Mauritzen, August

Fest i vest!

1987
Toggle menu