Logg inn Få tilsendt innlogging

Logg inn med sosiale medier for å legge til innhold. Eller få tilsendt innlogging.

 

Olav Nilsen

Olav Nilsen er den eneste gjenlevende av de første medlemmene fra Stavanger Symfoniorkester . Han er en av få som har livnært seg utelukkende som musiker i nesten et helt århundre.

Allerede før han begynte på skolen, snekret hans far, som var murer, en fiolin til ham. Etter han begynte Sandvigen skole i Bjergsted, og senere fortsatte på kampen skole, fikk han undervisning i instrumentet. Snart fikk han et bedre instrument, som han fremdeles eier i dag. I skolekorpset på Kampen lærte han å spille trompet, og snart gikk han i 17.maitoget. Sammen med fiolinen, har trompeten fulgt ham siden.

Olav jobbet på et bakeri i Sauda, der han fikk tilnavnet «fiolinbakeren». Sammen med en bokhandlervenn, som spilte piano, begynte han å opptre under stumfilmene som ble vist på kino. Der fikk de god trening i improvisasjon, siden de måtte følge stemningen i filmen.

Etter å ha bodd 10 år i Sauda, fikk han telefon fra Sola Strandhotell. De ville ha ham med i hotellets danseorkester, og tilbød han 10 kr dagen, pluss kost og losji. Det kunne Olav ikke si nei til.

Sammen med trompeten sin, reiste han rundt med bandet «The Snappy Swingers» til mange av sin arbeidsgivers, Axel Lund, hoteller i Sør-Norge. I tillegg var han med å danne et nytt band i Stavanger, The Rythmicans, kanskje mer kjent som «Rytmikarne», etter den tyske invasjonen.

Da det nystartede Stavanger Byorkester kom i sving i 1938, ble Olav Nilsen hentet inn her også. Han spilte på åpningskonserten 6. oktober 1938. Han benyttet anledningen til å perfeksjonere sine egenskaper, ved å la seg undervise av orkesterets første kapellmester, Gunnar Knudsen og senere Karsten Andersen. Selv tok han musikklærereksamen ved Stavanger Musikkonservatorium, og har drevet med undervisning i en årrekke. Han var lenge med på orkesterets oppsetning av «Skipper Worse», både som musiker, leder og arrangør. Der måtte han også ta i bruk piano.

I 1961 fikk han permisjon fra orkesteret, for å spille trompet og fiolin i et underholdningsband for cruisepassasjerer ombord på Bergensfjord. Han tok del på en 80 dagers jordomseiling, som ble en stor opplevelse for ham, og han tjente mye på tips i tillegg til gasjen.

I 1983 pensjonerte han seg fra stilling som leder av 2.fiolingruppen i Stavanger Symfoniorkester. Mye hadde endret seg i årenes løp. Han hadde fått full stilling, anstendig lønn, rimelige arbeidsforhold, og tatt del i en formidabel kunstnerisk utvikling. Året før han sluttet fik han også glede av å oppleve at den ombygde Kuppelhallen erstattet Atlantic Hall som konsertlokale.

Kilder: 

Stavanger Symfoniorkester-75 år

Olav Nilsen
Etablert/født: 
1914
Aktive fra/til: 
1938 til 1983
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 02.11.2013 - 12:54
Oppdatert dato: 07.04.2016 - 22:59
Sist endret av: Joar Kvanvik