Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Olaf Wilhelms fra Vika i Oslo var en veletablert danser, kabaretartist, skuespiller og sanger da han kom til Stavanger på slutten av 30-tallet. Her jobbet han riktignok for det meste i en annen rolle, som konferansier og tivoliarbeider. Men Wilhelms hadde noen sangopptredener i løpet av sine tre tiår i byen, og avsluttet artistkarrieren sin her.

Olaf Wilhelmsen ble født i 1892, og oppvokst på Vika i daværende Christiania. Han ble tiltrukket av de skrå bredder i ung alder, og snek seg inn på Nationaltheatret når de andre barna lekte i gatene. Som 5 åring ble Olaf lagt merke til av skuespillerstaben, og ble en maskot for dem. Wilhelms fikk en liten rolle i «Fossegrimen». Men det skulle ta en del år før han igjen sto på scenen.

Olaf Wilhelms begynte som skuespiller ved Nasjonalteateret i 1904. Etter hvert begynte han å ta sang og danseundervisning. Wilhelms fikk så øynene sine opp for kabaret og operetter. Stemmen var utviklet til en nydelig baryton, og hovedinspirasjonen var franske Maurice Chevalier.

Olaf Wilhelms sto de neste årene på flere skandinaviske kabaretscener. Blant annet under de olympiske leker i Paris i 1924. I Sverige satte Olaf Wilhelms rekord da han sang «It’s a long way to Tipperary» seks ganger i løpet av en forestilling. På 1920-tallet turnerte Wilhelms også i Tyskland og Sveits.

Olaf Wilhelms opptrådte med sin barndomsvenninne Lillebill Ibsen, Ernst Rolf, Hauk Aabel, Bokken Lasson, Henrik Klausen. , Robert Sterling. Wilhelms gjorde flere grammofoninnspillinger.

Da svenske Ernst Rundquist startet opp Stavanger Fornøielsespark i Schancheholen, fristet stillingen som konferansier Olaf Wilhelms svært mye. Han hadde på dette tidspunktet opptrådt som artist i Stavanger flere ganger, og hadde et publikum. Dette var byens underholdningsscene under de harde krigsårene. Selv om Wilhelms stort sett her var den som ledet og presenterte kabaretene/artistprogrammene, hadde han noen sangopptredener selv. Hovedjobben var å fremheve lokale og besøkende artister. Wilhelms var energisk og engasjert, men tok aldri oppmerksomheten fra dem han presenterte.

Da Fornøielsesparken ble lagt ned og direktør Rundquist gikk ut av tiden, forlot Olaf Wilhelms de store scenene. Han ble i Stavanger i mange år til, som bestyrer av lykkehjulet på tivoliet i Strandgata. Her fikk han brukt sin store lungekraft, og brukte ofte rullende r-er da gevinsten ble ropt opp. Wilhelms holdt også moteoppvisninger.

Da Claes Gill ankom som sjef for Rogaland teater på midten av 50-tallet, var det en plass for Olaf Wilhems på scenen. Han fikk en rolle i operetten Czadarfysterinnen. Her skal Wilhems, til tross for å virke bundet av instruksjonen, ha hatt et varmt gjensyn med publikum. Hans fremføring av visen om en gammel sigøyner ble svært godt tatt imot.I 1954 fremførte Wilhelms «Skyggenes vals» under et kringkastings-show i Rogaland Teater, til stor beundring.

Både på og av scenen var Olaf Wilhelms pent antrukket. Han vesen var alltid sjarmerende, høflig og hjertevarmt. Den folkekjære artisten tilbrakte sine siste år i Slemmestad.

Bildegalleri

Kilder

Snodige skruer og fornøyelige figurer-Forfatter: Engwall Pahr-Iversen

Rogalands Avis

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙