Primærfaner

Ola Eriksen Ravndal (1834-1885)

Ola Eriksen Ravndal bildet hentet fra Kristen sang og musikk 2

Ola Eriksen Ravndal var en kirkesanger og sang/salmeforfatter fra Gjesdal, basert i Dalane.

Ola Eriksen Ravndal var som Arne Garborg, en bondegutt. Han måtte ut å gjete, noe som på den tiden ikke var noen lek. Ola utviklet seg til å bli smart og evnerik. Faktisk så mye, at læreren satte ham til å undervise andre skoleelever. 

Ravndal gikk senere i lære hos presten. Han måtte sitte i et kaldt rom, som førte til giktfeber. Ola fikk ikke skikkelig tilsyn, og ble skadelidende av dette. Han ble pukkelrygget allerede som 18 åring. 

Ravndal fikk lærerutdanning, med opphold i Time og Aust-Agder. Ola endte opp som underviser og kirkesanger i Sokndal, hvor han ble værende til sin død. 

Ravndal hadde et studieopphold i Sverige, da spesielt i sløyd. Hjemme i Dalane prøvde han iherdig å gjøre dette til et fag i skolen, men de var ikke klare for slikt. 

Ola Eriksen Ravndal var en varm kristen. Han holdt møter, og møtte folk med åpne armer. 

Ravndal skrev salmer og sanger. Den mest kjente, fra 1870-årene, var “Mitt pilgrimsliv som gress og som siv hentørres i ørkenens vind”. Ola hadde  smertefulle, helseplager, og teksten gir uttrykk av sterke følelser. 

Salmen og ut i “Basunrøst og Harpetoner” i 1875 . Sangen var svært populær i Jæren og Dalane, og Vestlandet generelt.  Det ble påstått at den var skrevet av Per Nordsletten og en lærer på Østlandet hevdet at kona hans sto bak sangteksten.  Men i ettertider det ingen tvil at den er skrevet av Ola Eriksen Ravndal. 

Kilder: 

Kristen sang og musikk 2

Ola Eriksen Ravndal (1834-1885)
Etablert/født: 
1834
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 19.11.2021 - 17:48
Oppdatert dato: 19.11.2021 - 17:48
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu