Noralf Garborg (1931-1994)

Noralf Garborg

Noralf Garborg var en usedvanlig dyktig barytonsanger fra Jæren.

Sang og musikk var en stor del av Noralf Garborgs oppvekst på Jæren, og det ble fort klart at dette skulle bli et viktig element  i livet hans, selv om det ikke kom lenger enn til amatørstadiet.

Da Noralf var 18 år begynte han på skole i England, og bodde hos sin tante. Her var det en musikkpedagog som tilbød seg å hjelpe den unge mannen, om han valgte å satse videre på musikk-karrieren.

Han reiste til Oslo og fikk undervisning i fiolin, men fant fort ut at stemmen var det viktigste. Noralf studerte sang under Morten Vatn. I 1955 fremførte solopartiet til Carl Orffs «Carmina Burana» ved Aulaen.   Dette var en svært betydelig oppgave.

Under studietiden jobbet han som drosjesjåfør, og fikk til slutt skarpt sammen nok penger til et Tysklandsopphold i 1957. Her var også hans kone med for å jobbe. Noralf studerte her sang under den anerkjente sangpedagogen professor Paul Lohmann i Wiesbaden.

Deretter fikk Garborg arbeid ved Konservatoriet i Oslo, der han hadde sine faste elever. Han hadde sin «skikkelige» debut ved Aulaen i 1959, til stort sett gode kritikker.

I 1962 ble Garborg ansatt ved Hamar lærerhøgskole. Her ble han i over 30 år. Arbeidsfeltet her var stort sett sang, og viste hver enkelt elev stor omsorg i undervisningen. Full av idéer var svært sentral og aktiv innen utviklingen av skolens musikklinje. Noralf tok bla iniativ til tilbudet om skolen korpedagogikk, der var planlegger og lærer. Hans karismatiske, engasjerende og fargerike vesen, ga stor inspirasjon til samarbeid og felleskap.

Han var sangstemmen til karakteren "Prins Aftenstjerne " i  Erik Diesens film "Fru.Luna".

I 1969 tok Garborg på seg å undervise indianerjenta Lila Luz fra Peru i sang. Da hun opptrådte på norsk fjernsyn, vakte stemmeleiet hennes stor oppsikt.

Noralf ble svært kjent som solist i Hamardistriktet ved ulike konserter. Spesielt godt mottatt ble hans romansetolkninger, særlig med verker av Schubert og Schumann

Noralf var sanger fremfor alt. Garborg tok frilansoppdrag for Musikkens venner, med konserter på det inn og utlands, samt opptredener på radio og TV. Han assistere mange kor, der flere dirigenter og sangere fikk stor nytte av hans rike kunnskaper. Noralf Garborg formidlet sin kunst med varme, høytidelighet og sjenerøsitet.

Kilder: 

Jærbladet

Stavanger Aftenblad

Hamar Arbeiderblad

Aftenposten

Imdb

Noralf Garborg (1931-1994)
Etablert/født: 
1931
Aktive fra/til: 
1955 til 1994
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 27.01.2017 - 09:54
Oppdatert dato: 09.07.2021 - 14:49
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Garborg, Noralf

Stjernesangen

[196-?]
Toggle menu