Milena Dratová (1944 – 2020)

Milena Dratová foto hentet fra Discogs

Etter Milena Dratová og ektemannen Frantisek Veselka ankom Stavanger som politiske flyktninger fra Tsjekkia i 1969, gjorde de en gedigen innsatts for musikklivet i byen.

Milena og ektemannen Frantisek var i over 30 år musikkpedagoger ved Rogaland musikkonservatorium. Hun på piano og han på fiolin. De gjorde en rekke innspillinger sammen, og ble utdelt Stavangers kulturpris i 1997. Ekteparet er foreldre til den anerkjente dirigenten og pianisten Stefan Veselka. 

 Milena gikk av med pensjon i 2006. Flere av hennes studenter har skapt en pianistkarriere. Som pedagog var Dratvova ærlig, åpenhjertig, bestemt og stundom direkte i formen, men samtidig kunne alle merke en bakenforliggende mildhet og ikke minst et lett bevegelig musikersinn oppe i det tidvis stramme. Hun er som lærer blitt beskrevet som befriende usentimental, hvilket ikke sto i motsetning til at hun viste spontan og overstrømmende glede og entusiasme på vegne av studentene når de lyktes. De som nøt godt av hennes instruksjon vil i tillegg til en fjellstø pianistisk kompetanse, enorm repertoarkunnskap og velbegrunnede råd om den musikalske utforming gjerne også huske henne for en særegen og uforbeholden humor – som det riktignok kunne ta litt tid å komme på bølgelengde med.

 

Spotify: 
Milena Dratová (1944 – 2020)
Etablert/født: 
1944
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 02.11.2022 - 11:38
Oppdatert dato: 19.01.2023 - 13:48
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Veselka, František

Ohlédnuti - retrospection

2009

Veselka, František

Composers in dialogue

1998
Toggle menu