Martin Gård Gulliksen (1903-1987)

Martin Gård Gulliksen foto: Haugesunds Avis

Pianist og komponist Martin Gård Gulliksen fra Haugesund ble en stor kulturpersonlighet i Flekkefjord.

Martin Gård Gulliksen forsto tidlig at vanlig utdannelse ikke var noe for ham. Det var pianoet og musikken som fristet mest. Han spilte opp ved restauranter og hoteller, ved siden av musikkstudiene .I tillegg ble han akkompagnatør for tilreisende musikere, og dro på turneer.   

Tilfeldighetene brakte ham til Sørlandet. I 1926 hadde Flekkefjord fått en ny kino. Men i stumfilmdagene var det en krise når de ikke hadde noen pianist. Martin syns dette hørtes bra ut, og bestemte seg for å ta jobben, som i utgangspunktet skulle vare i tre måneder. Han ble i byen resten av sitt liv. Etter lydfilmens inntog, ble Martin bestyrer ved kinoen.  

Da det ikke lenger var behov for kinomusikk, ble Gulliksen pianolærer for “halve” Flekkefjord, med flere hundre elever. Han fungerte også som dirigent for flere av byens sang og musikkforeninger.  

Martin Gård Gulliksen var en viktig støttespiller for revyklubben “Humør” , som komponist og tekstforfatter.  Han lagde han utallige melodier til deres forestillinger. Men komponistvirksomheten strakte seg langt utenfor dette. Martin skrev flere hundretalls melodier innen underholdningssjangeren. Mange av disse ble det gjort grammofoninnspillinger av, som fikk stor tilhengerskare.   Blant dette var sanger som “En liten tungsindig tanke”, “Mormors gamle kjole”, “Nordens Lille Paris”, “Det er så vidunderlig med sol”, “Jeg angrer på det” 

På oppfordring av dirigenten for Kringkastingsorkesteret, Øivind Bergh, ble Gulliksen tidlig medlem av TONO.  

Gulliksen hadde flere verv innen underholdningslivet i Flekkefjord, og var i mange år formann i kulturutvalget. Blant annet var han en av drivkreftene bak “Musikkens Venner” og musikkskribent i lokalavisen. Som en kjær person innen bybildet, interesserte han seg ellers for sport, da spesielt fotball. For sitt store engasjement, var Martin den første som fikk utdelt Flekkefjords hederspris. Han var kontaktmann for produksjonsselskapet Team - Film  under innspillingen av “Det Største Spillet”. Han kjente både hovedpersonen, motstandsmann/dobbeltagent Gunvald Tomstad ,og regissør Knut Bohwim. 

Martin Gård Gulliksen døde 18. Desember 1987, fire dager før sin bursdag. Dette ble et stort savn for Flekkefjord. Han ble overlevd av sin mor Gunhild, kone og barn  

Kilder: 

Stavanger Aftenblad

Haugesunds Avis

Avisen Agder

Martin Gård Gulliksen (1903-1987)
Etablert/født: 
1903
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 11.01.2021 - 16:46
Oppdatert dato: 18.10.2022 - 12:27
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu