Kolbein Falkeid

Kolbein Falkeid, poet og lyriker fra Rogaland som alltid har likt Bob Dylan og Leonard Cohen.

Kolbein mener at dikt bør fremføres, og kanskje når ordene et større publikum når det blir satt musikk til. Han har samarbeidet med Øyvind Staveland fra Vamp (naboer i Haugesund) i over ti år og disse har skapt en helt egen atmosfære seg i mellom, noe som platekjøpere og konsertgjengere har hatt stor glede av.

Som gymnasiast nådde Kolbein offentligheten første gang med sin poesi i lokalavisen i Haugesund. I 1962 debuterte han med samlingen «Gjennom et glass-skår». Siden har han signert til sammen over 20 bøker.

At Kolbein har reist på de syv hav, står å lese både på og mellom linjene. Som barn av Haugesund på 50-tallet virket Panamakanalen både nærmere og mer fortrolig enn Vålerenga.

Bare 16 år gammel mønstret han på til Sør-Amerika og Asia. Om bord i en fruktbåt på vei til India ringte han far og ble kommandert hjem. Skulle han bli skikkelig sjømann var virkeligheten kullbåtrafikk på Nordsjøen vinterstid, og ikke søndagshav og nordøstpassatens forsiktige puff i ryggen. Senere har han reist både til Brasil og Vest-Afrika. Lengselen, ofte symbolisert ved havet, står stadig sentralt i Kolbeins poesi.

Kongen utnevnte i 2010 Falkeid til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans litterære virke.

Lyrikeren Paal-Helge Haugen sier om Kolbein:
«Sjølve motoren, den inste drivkrafta i Falkeids poesi er best uttrykt ved å låne ei formulering fra Pablo Neruda: "Svære daskende luffer av vitalitet og hjertelag."»

Kolbein Falkeids Vamp-tekster finner du på:

Tir n'a Noir, Godmorgen, søster, Et uansvarlig dikt, Juli, Hallo - Adjø, Savonarola, Hav, Til havs, Sao Raphael, Til minne om, Skisse vestfra, Verden ror, Mariann, Syng vind i skog, Harry, Sally O'Neill, Vise om sorgen, Maleren, Vuggevise, Ingeborg, Komét, Lindehålsma'en, Stjernebåten, Høytflyvning, Frokost ved Sonne, Ke Long, Ba, Vårnatt, Trubaduren, En annen sol, Salme i mars, Berget det blå, Men går eg øve engene, I skyggen, Bleik poet, Loffaren, Gledespunkter, Aldri, Velsigne deg

 

Spotify: 
Video: 
Kolbein Falkeid
Etablert/født: 
1933
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 18.06.2015 - 12:04
Oppdatert dato: 09.02.2018 - 19:46
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Vamp

To me alt

2013

Vamp

Månemannen

2002

Vamp

En annen sol

2000

Sjanger

Toggle menu