Knudt Robberstad og The Starfighters

The Starfighters

Show- og danseband etablert i Stavanger i 1966. Trommeslageren Knudt Robberstad var orkesterleder. Han sluttet artistkarrieren i 1973, mens bandet holdt det gående enda lengre.

Bakgrunn for etablering
Knudt Robberstad markerte seg tidlig i bybildet. Han var trommeslager i Våland skolekorps og seinere i St. Svithuns Skolekorps. Han avanserte siden til Stavanger Musikkorps, og var en mann det var lett å legge merke til i 17. mai-toget med sine 196 cm på strømpelesten.

Midt på 1950-tallet ble Robberstads popdrøm vekt. Han reiste til Oslo og etter en dag med testing av trommesett på Slagerforlaget, reiste han hjem til Stavanger med det dyreste trommesettet i Stavanger på den tida.

Det første oppdraget hadde han sammen med et par andre musikere i Årdal i Ryfylke.

[John Klemetsen] i Johnny Band trengte en trommeslager, og på slutten av 1950-tallet ble Knudt Robberstad fast medlem. Han ble i dette bandet fram til 1965, da Johnny Band hadde sitt tre måneder lange spilleoppdrag på Park Hotell i Sandefjord. Robberstad fikk ikke lov å reise av arbeidsgiveren, et skipsrederi. Et problem for Robberstad i Johnny Band var ellers at han ikke kunne synge. Det var et minus i ei gruppe som hadde flerstemt repertoar.

Men Robberstad fant veien til The Starfighters,  der han snart ble sjefen i bandet.

Besetninger
Besetning på den første singelen  som ble gitt ut i 1966 var Willy Abrahamsen, Bjørn Helge Johnsen, Alf Gjesdal og Knudt Robberstad. På innspillingen i 1967 var Charles Iversen (sang) med.  Ny i orkesteret var også Martin Stangeland. Johnsen hadde sluttet.

Sjanger - typisk for bandet
The Starfighters var opptatt av skikkelig lyd da de spilte. Orkesteret hadde trolig det dyreste og beste sanganlegget i landet.

Gjennombrudd/høydepunkter
Knudt Robberstad og The Starfighters ble raskt veldig populære. Da Johnny Band var tilbake fra oppholdet sitt i Sandefjord, var de klar til å ta opp "kampen".

The Starfighters gjorde seg bemerket først og fremst som et bra danse- og underholdningsband. Men de gav også ut to singler som ble populære. Troll Records i Oslo hadde hørt rykter om bandet, og i 1966 ble de invitert over til Roger Arnhoff Lydstudio. Den masseproduserende svensken Lasse Dahlquist leverte sangen til A-sida, "Very, very welcome hjem, Mr. Swensson". Problemet var at plateselskapet ikke ville godkjenne orkesterets sanger. Til slutt ble Knudt Robberstad bedt om å synge. Produsenten refuserte også planene som The Starfighters hadde for B-sida. Til slutt dukket "The Melancoly Whistler" opp, og igjen var det Knudt som ble solisten, med plystring. Orkesteret var så som så fornøyd med studioet de spilte sangen inn i, og den tekniske kvaliteten var heller ikke den beste. Hjemmepublikummet derimot var mer enn fornøyd da plata kom. På den lokale Ti på topp-lista i Stavanger 28. mars 1966 danket Mr. Swensson-sangen ut både The Beatles, Rolling Stones, Beach Boys og flere til.

Suksessen fristet plateselskapet til én plate til i 1967. Sangene "Vår värld og Si at du tilgir" var sanger med norsk og engelsk tekst til engelske originaler av Peter and Gordon, ei gruppe som The Starfighters på denne tid var inspirert av. Singlen sørget ikke for det store salget, men det like fullt alltid fullt da orkesteret spilte til dans.

Det ble ikke flere plater enn disse, men orkesteret holdt det gående lenge med å spille til dans. Ett fast tilholdssted var den gamle turnhallen - populært kalt Svetteboksen - på Sola.  Da hallen ble revet og erstattet med en ny, fortsatte bandet sin årelange spilling også der. Ellers deltok de på onsdagsdans på Forus, fredagen var det spilling i Roklubben, lørdagen var Alstor-dag, mens Soladansen var på søndager. Orkesteret deltok også på andre show og messer. De akkompagnerte ellers store artister som Robertino, Einar Rose, Leif Juster, Kirsti Sparboe, Rolf Just Nilsen og Magnus Samuelsen.

Kuriosa
Bandet var opptatt av stil. På scenen skulle medlemmene ikke være påvirket av alkohol, og en sneip i kjeften var strengt forbudt. I løpet av en spillekveld hadde medlemmene flere skift med elegante dresser. Bandet hadde egen bandbil med orkesternavnet malt på bilsida, og dandert med navnet på plateselskapet Troll Records.

Slutten
Knudt Robberstad utdannet seg til fotograf, og i 1973 tok hans egen fotoforretning så mye tid at han måtte slutte i The Starfighters. Orkesteret spilte videre, men de oppnådde siden aldri den populariteten som de hadde på 1960-tallet.

Video: 
Knudt Robberstad og The Starfighters
Etablert/født: 
1966
Aktive fra/til: 
1975
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
musikkbibliotek

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 26.09.2012 - 14:10
Oppdatert dato: 05.07.2013 - 14:19
Sist endret av: Olav
Diskografi: 
Toggle menu