Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Joachim Berner var en forretningsmann, fiolinist og musikklærer basert i Stavanger. Han er stamfaren til det som skulle bli flere generasjoner med skipsredere.

Joachim Berner var sønn av stadsmusikanten/organisten i Drammen , Larvik og Tønsberg. Han arvet de musikalske evnene.I 1802, 20 år gammel, dro Joachim ut på egenhånd, med et arvestykke etter sin nylig avdøde far, en fiolin. Han ble omreisende spelemann langs sørlandskysten.

Rundt 1808 ankom Berner Hå Prestegård , hvor flere jenter ville at han skulle lære dem fiolinspill.

I noen år ble Joachim prestegårdens musikklærer, og fant etter hver sin tilkommende blant elevene, Jacobæa. Hun var som datter av presten Søren Michael Kastrup av fin slekt, blant annet knyttet til Kielland-familien. At en omflakkende musiker skulle bli en del av dem, er det usikkert om hva de syns om.

Berner og kona ble flyttet til Stavanger. Der startet han sin egen butikk og underviste først og fremst i fiolinspill, men også andre instrumenter. Joachim fikk borgerskap her i 1812.

Familien bodde på skipperens domene, Stranden. Berner anskaffet seg etter hvert egen lille båt «Speculationen». Dette skulle bli starten på hans etterkommeres imperiet. Sønnen var nemlig Søren Joachim Kastrup Berner, som skulle bli kjent skipsreder, og få en gate i Stavanger oppkalt etter seg.

Joachim var en bohem av natur.Den flittige kona hadde mer beina på jorda, men støttet ham. Opptatt av mekanikk, prøvde Joachim å lage en evighetsmaskin. Han likte ellers å gå i snippkjole og spille fiolin i Klubben. Forretningen og rederiet gikk det etter hvert dårligere med. Kona Jacobæa startet da sin egen sybedrift, hvor hun også lærte opp andre kvinner. En av kundene var Aleksander Lange, som var til stor støtte da familien søkte kommunalt lønn på 500 specidaler , noe de også fikk. Joachim hadde gjort nytt for seg ved å forbedre noen av vevstolene, selv om han ikke var så praktisk anlagt. Dette kan sies å være en av de aller første industriene i Stavanger. Jacob hadde i sine yngre år blitt sett på som overfølsom og noe veik , men klarte å utrette ganske mye.

Joachim Berner død i 1871. Flere av barna skal ha arvet hans musikalske anlegg.

Kilder

Stavanger Aftenblad

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙