Helge Risa

Helge Risa (Foto: Tour de Force)

Helge Risa , opprinnelig fra Bergen, var et av medlemmene i Kaizers Orchestra. Han spilte pumpeorgel, trekkspill og andre tangentinstrumenter samt oljetønne.

 I Kaizers Orchestra var han også kjent som Helge Omen Kaizer eller Mr. 250%. Både på enkelte opptredener, konsertscener og flere av bandets albumbilder brukte Helge ofte en gassmaske. Gassmasken(e) ble kjøpt på en bruktbutikk i Stavanger for 40,- kr stykk. Under innspillingen av deres fjerde album, Maskineri beskrev han opplevelsen av masken slik: «The Mask, it just came to me. And I took it, and we were friends».

Risa er oppvokst ved Flesland utenfor Bergen og bosatte seg senere i Stavanger. Han var nest yngst av fire søsken, faren var lærer og moren var husmor og musikklærer. Han spilte klassisk piano fra 5-årsalderen, deltok i Ungdommens pianomester som 10-åring og gikk på musikklinje på Langhaugen videregående skole.Han er utdannet lærer fra lærerhøgskolen på Landås.
 

Karriere
Risa har vært organist i Gnom og Kaizers Orchestra. I begynnelsen av karrièren med Kaizers Orchestra jobbet han som lærer og var klasseforstander på Nylund skole i Stavanger. Senere ble han rockestjerne på heltid.I dokumentaren «Den tilfeldige rockestjernen» som Leiv Igor Devold laget om Kaizers Orchestra var Risa hovedpersonen.Dokumentaren fikk 1 145 000 kroner i støtte og hadde et totalbudsjett på 2 775 000 kroner.

Etter Kaizers Orchestra jobbet han først som gravemaskinfører og i 2014 var han blitt tømrer i Anders Gilje AS og spilte for to barnekor i Gausel kirke.

Spotify: 
Video: 
Kilder: 
Helge Risa
Etablert/født: 
1975
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 26.10.2020 - 13:52
Oppdatert dato: 26.10.2020 - 14:00
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu