Havdrønn

Arbeiderpartiets musikkorps Havdrønn foto tilhører Karmsund folkemuseum

Havdrønn var Haugesund Arbeiderparti sitt musikkorps.

Havdrønn ble dannet som følger av at Arbeiderpartiet i Haugesund trengte et underholdningstilbud ved 1 mai tilstelninger. Det var sto lykke da Ole Bjordal og Alfred Sørensen tok iniativ til dette i august 1915.

Iveren til medlemmene var det ikke noe å si på. Problemet var at flere av dem ikke var notekyndige eller hadde erfaring med blåseinstrumenter fra tidligere. Etter å ha trent opp enkeltmedlemmer, begynte korpset å ha ordinære øvinger med Sørensen som dirigent. Dette ble ofte svært intenst. Musikkinstrumentene ble kjøpt av L. Heggens forretning.

Havdrønns første opptreden var 1. mai 1916. De deltok med taktfast marsjmusikk til togene ved 17. mai samme år. 

Dirigent Sørensen prøvde etter beste evne å holde korpset i gang, men følte det kunne være vanskelig. Etter hvert tok organist Ingarth Rojahn over, og den musikalske biten gikk merkbart fremover. 

Havdrønn holdt ingen selvstendige konserter, siden tanken var at de skulle opptre ved offisielle tilstelninger. Interessen blant medlemmene var dog stor.

Korpset deltok ved tidligere nevnte markeringer og en avholdemonstrasjon i 1918.

Ved slutten av 1918 ble det derimot vanskelig for Havdrønn å holde sammen da flere medlemmer sluttet, og det ikke kom inn flere musikalsk kompetente rekrutter. Korpset ble avviklet i starten av 1919, og instrumentene donert til Arbeiderpartiets guttemusikorps.

Medlemmer i Havdrønn var A. Sørensen, O. Bjordal, Sigve Eriksen, O. Hansen, O. Hogganvik, Nils Westerlund, S. Oppheim, H. Sørensen, John Stange, S. Myking

Havdrønn
Etablert/født: 
1915
Aktive fra/til: 
1915 til 1919
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 28.11.2022 - 13:37
Oppdatert dato: 28.11.2022 - 13:37
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu