Hans -Jørgen Høinæs (1945-2001)

Hans Jørgen Høinæs foto: Per Arne Enge

Haugesunds ukronede rockekonge, som senere ble visesanger.

Hans - Jørgen Høinæs satte tidlig sitt solide preg på det haugesundske rockemiljø med band som The Strangers/ The Giants, samt andre populære grupper.Bla. ble han hovedleverandør av repertoaret til gruppen Moonspinners, og var en periode  frontfigur i The Savages.Han skrev senere en del låter for Bergensbandet Oriental Sunshine, bl.a. deres store hit ”Mother Nature”.Det er Høinæs som synger i  arkivklippet om "Forum Fisefestival", som ble haselert med i Lille Lørdag.

I 1963 begynte han å oppte som soloartist på Haugalandet. Selv om han bare var festdeltaker, kunne han ende opp på scenen. Som ung sjømann på landlov vakte han oppmerksomhet med stemmen sin. Dette førte til både applaus og autografskriving.

I begynnelsen kom det fra dagbøkene  frem at Høinæs likte oppmerksomheten. Når Høinæs viste seg fram på scenen, besvimte nesten den kvinnelige delen av publikum. Overalt ble han forvekslet med den amerikanske rockelegenden Elvis Presley. Høinæs lignet ikke bare den amerikanske rockekongen. Han kunne også synge tilnærmet Dette imaget ble hengende ved ham det meste av karrieren og han likte det mindre og mindre. Hysteriet ble for mye for den jordnære haugesunderen. 

Høinæs utviklet seg musikalsk både raskt og allsidig. Derfor kom han til å bli den som dominerte mest i det lokale rockemiljøet det neste tiåret. Også under studenttiden holdt han seg musikalsk aktiv.

Under  studieperioden i Bergen opptrådte han gjerne som vokalist med det populære beatorkesteret "The Atlantis". I 1964 spilte han inn plate med The Savages, før det var dags for militærtjeneste.Her fikk han øynene opp for rythm ' n blues.

I Oslo ble Høinæs for en kort periode medlem av bandet "The Actions" . Sommeren 1965 spilte de noen uker i Haugesund, hvor de ble døpt "Norges beste Rolling Stones band". Etter det ble et annet R&B band "The Time Killers L.T.D". I 1966 var han tilbake i Haugesund, og ble fast medlem i nenvte Moonspinners, etter å tidligere ha vært gjestevokalist/låtskriver der. Fra 1967 ble det nye opphold i Bergen og Oslo.

Under studietiden forlot han pop-genren til fordel for visesangen, og var aktiv både som aktør og arrangør under vise- og lyrikkfestivalene i Haugesund (1970-72). Han opptrådte mye under studieoppholdene i begge byene. Etter en tid gjorde han danske ut av seg.

Hans - Jørgen Høines døde av hjertesvikt i januar 2001, bare 55 år gammel. Han døde på jobb på Høgskolen i Kalundborg. Han avsluttet sin omfattende karriere med å undervise her og ved Teaterhøiskolen i København.

Høinæs rakk også å gi ut åtte bøker: To romaner, to diktsamlinger, en kunstmonografi om billedhuggeren og mennesket Jesper Neergaard og flere essaysamlinger. Rockemusikeren ble både komponist, forfatter, filosof og religions- og idehistoriker.Han vant Haugesund kommunes kulturpris 1983 (sammen med Ivar Rudi og Frank Nesse jr.) 

Video: 
Kilder: 

Da rocken kom til Haugesund- Per  A. Enge

Haugesund folkebibliotek

Historien om Haugalandet 1960-tallet-Tor Inge Vormedal

Hans -Jørgen Høinæs (1945-2001)
Etablert/født: 
1945
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 20.03.2016 - 14:53
Oppdatert dato: 22.10.2021 - 16:53
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 
Toggle menu