Hans -Jørgen Høinæs (1945-2001)

Hans Jørgen Høinæs

Haugesunds ukronede rockekonge, som senere ble visesanger.

Hans - Jørgen Høinæs satte sitt solide preg på det haugesundske rockemiljø med band som The Strangers/ The Giants, samt andre populære grupper.Bla. ble han hovedleverandør av repertoaret til gruppen Moonspinners, og var en periode  frontfigur i The Savages.Han skrev senere en del låter for Bergensbandet Oriental Sunshine, bl.a. deres store hit ”Mother Nature”. 

Når Høinæs viste seg fram på scenen, besvimte nesten den kvinnelige delen av publikum. Overalt ble han forvekslet med den amerikanske rockelegenden Elvis Presley. Høinæs lignet ikke bare den amerikanske rockekongen. Han kunne også synge tilnærmet Dette imaget ble hengende ved ham det meste av karrieren og han likte det mindre og mindre. Hysteriet ble for mye for den jordnære haugesunderen. 

Høinæs utviklet seg musikalsk både raskt og allsidig. Derfor kom han til å bli den som dominerte mest i det lokale rockemiljøet det neste tiåret. Men i 1967 takket han for seg og tok fatt på studier. Først i Bergen og siden i Oslo. Gitaren la han aldri bort.Under studietiden forlot han pop-genren til fordel for visesangen, og var aktiv både som aktør og arrangør under vise- og lyrikkfestivalene i Haugesund (1970-72). Han opptrådte mye under studieoppholdene i begge byene. Etter en tid gjorde han danske ut av seg.

Hans - Jørgen Høines døde av hjertesvikt i januar 2001, bare 55 år gammel. Han døde på jobb på Høgskolen i Kalundborg. Han avsluttet sin omfattende karriere med å undervise her og ved Teaterhøiskolen i København.

Høinæs rakk også å gi ut åtte bøker: To romaner, to diktsamlinger, en kunstmonografi om billedhuggeren og mennesket Jesper Neergaard og flere essaysamlinger. Rockemusikeren ble både komponist, forfatter, filosof og religions- og idehistoriker.Han vant Haugesund kommunes kulturpris 1983 (sammen med Ivar Rudi og Frank Nesse jr.)

Video: 
Hans -Jørgen Høinæs (1945-2001)
Etablert/født: 
1945
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 20.03.2016 - 14:53
Oppdatert dato: 26.02.2017 - 09:20
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 

Logg inn Få tilsendt innlogging

Logg inn med sosiale medier for å legge til innhold. Eller få tilsendt innlogging.

Toggle menu