Halvard Jenssen

Halvard Jenssen foto: Stavanger Aftenblad

Halvard Jenssen fra Stokka er nå bosatt i Lund, Sverige. Han hadde en karriere som trubadur ,med størst aktivitet på 1980-tallet , og skrev flere Stavangerviser. Er far til den oppadkommende sangeren Amanda Jenssen.

Halvard Jenssen ble født i Trondheim, og flyttet rundt forskjellige steder i landet og et opphold i Lund. Til slutt slo familien ro på Stokka. 

Halvard holdt en anonym tilværelse i Stavanger. Foreldrene var musikalske mennesker, som spilte henholdsvis klaver og trekkspill. Han selv spilte flere instrumenter som kornett, tverrfløyte, piano , munnspill og gitar. Men deltakelse i noen vise eller rockebølge ble det ikke. I 1976 brakte økonomistudiene ham tilbake til Sverige og Lund.

En Afrikatur førte til at Jenssen fikk gulsott. Dermed kunne han ikke være så aktiv i festlivet de første par  studieårene. Ved siden av iherdig lekselesing, begynte Halvard å sysle med amatørteater og viseskriving. Han fikk stilling som sirkel-leder i rytmikk på et mentalsykehus. Her underholdt han pasientene med viser av Evert Taube.

Jenssen prøvde seg som pubsanger, men ga dette opp, siden han ikke helt nådde frem til gjestene i lokalene.

Oppmerksomhet fikk Halvard derimot når kan ble «innhopper» på en visefestival i Mosebacke. Her deltok flere kjente svenske trubadurer. Han imponerte sterkt med sin 30 minutter i rampelyset. «Halvard er helvard» skrev den svenske pressen.  Hjemme i Stavanger var han totalt ukjent.

Jenssens største «hit» var balladen «Ole P og det blå  havet», som handlet om hva olja hadde gjort med rogalendingene. Oljearbeideren «Ole P» var en syntese av de verste sidene ved dette. Han hadde lenge tenkt å skrive en sang om Stavangers teknologiske utvikling, og gjorde det på oppfordring av sine venner ved instituttet i Lund. Låten ble fremført høsten 1983 på August Mauritzens program «Besøk hjemmefra» . John Skien besøkte Halvard i Sverige  for å lage et innsalg i «Lokalen». Sangen har dessverre ikke fått noen skikkelig innspilling. Den ble beskrevet som «beste Stavangerlåt på 20 år». 

Halvard hadde sin første opptreden i Stavanger på De Røde Sjøhus desember 1983. Her fikk han vist frem sin sterke teft for ironi og satire i viser som «Jeg tror jeg er forelsket (i meg selv)» , «Vis meg veien hjem» og en låt som forklarte at nordmenn var en mellomting mellom isbjørner og svensker.

Jenssen var aktiv i yrkestrubadurenes forening i Sverige. Han spilte som eneste artist under en fredsdemonstrasjon i Stockholm i 1983 .

Halvard hadde flere opptredener i Stavangerområdet. Hans varme utstråling vakte god kontakt med publikum. I tilegg til egne låter, kunne han gjerne spille omdiktede versjoner av Evert Taube og Shel Silversteins viser. Han dannet også kabaretprosjektet "Tre Menn" sammen med broren Roar og Pål Mangor Kvammen.

Datteren arvet Halvards musikkinteresse , og dermed dannet de gruppa «Amanda and The Papas» sammen med noen av hans venner. De spilte standard jazzlåter og gamle slagere. Dette har vært med å forme Amanda Jenssens kjærlighet for 60-tallsmusikk.

 

 

Video: 
Kilder: 

Stavanger Aftenblad

Jærbladet

 

Halvard Jenssen
Etablert/født: 
1955
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 25.02.2018 - 14:09
Oppdatert dato: 10.02.2020 - 18:53
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 

Jenssen, Hallvard

Outsideren ; Kysset

1986
Toggle menu