Grethe Svensen

Grethe Svensen. Foto Sigrun Gilje Hindal

Pop, soul & gospel-vokalist og komponist, født 5. februar 1965 i Sauda. Hun har gitt ut sju soloplater, hatt en omfattende turnévirksomhet og har sunget hard, eksperimentell rock, tatt klassisk sangundervisning og begeistret publikum som gospelsolist.

Musikalsk bakgrunn
Grethe Svensen debuterte på scene allerede som niåring da hun sang ”I en by er det ofte stor trafikk” på Folkets hus i Sauda. Som tolvåring flyttet hun med familien til Haugesund og der ble hun med i det lokale Ten Sing-koret. Da hun var 19 år vant hun den store talentkonkurransen ”Talent 85” i 1985. Talentjuryen var begeistret og kvitterte blant annet: ”Stemmen er dyp, hes, og klangen nesten negroid”.

I 1988 ble hun tatt opp i Oslo Gospel Choir som nettopp hadde startet. Grethe markerte seg ganske fort som en av korets fremste solister. Hun var med på en rekke plater med koret og fra slutten av 1980-tallet hadde de  en rekke tv-opptredener, blant andre sammen med Sissel Kyrkjebø.

Sjanger – typisk for artisten
Stemmen hennes blir ofte beskrevet som særegen, ”svart”, dyp og med en helt unik klang. Fra de helt rolige balladene til de mer røffe soulpregede, serverer hun stemmebruk i toppklasse.

Gjennombrudd/høydepunkter
Svensens karriere som soloartist startet nettopp etter en tv-opptreden sammen med Oslo Gospel Choir på NRK. Plateselskapet BMG fanget opp den spesielle stemmen. I 1992 gav hun ut sin debutplate som soloartist, The Right To Sing. Både publikum og kritikere likte det de hørte. To av låtene på denne plata fikk et spesielt liv etterpå. ”Gold mine” ble brukt i Pelle og Proffen-filmen Giftige Løgner som gikk på kino i 1992. Et annet vokaltalent, Jan Werner Danielsen, sang ”The Right To Sing” da han vant talentkonkurransen Talentiaden i 1994. Svensen og Danielsen opptrådte senere sammen med denne sangen i tv-programmet Retro på NRK.

Allerede i 1993 kom Svensen med oppfølgeren. Love Of A Woman hadde singler som hyppig ble spilt i radio.

I 1995 kom soloplate nummer tre, Your Beauty. Hun fikk en stor hit med ”You Drive Me Crazy”, der musikkvideoen ble spilt inn i fornøyelsesparken Tusenfryd. Singel nummer to,  Angelina, komponerte hun selv.

Komponistvirket inspirerte, for på neste plate som kom i 1997 skrev hun for første gang alle sangene selv. Plata het 24 Hrs og ble igjen godt mottatt.

Etter dette startet hun et samarbeid med Kirkelig Kulturverksted. I 1998 kom Catwalk der Erik Hillestad hadde gjendiktet mange tyske sanger fra 1930-årene.

Grethe Svensen er sambygding med Bjørn Eidsvåg, og har koret på hans plater, og vært på turné sammen med han. I 2001 kom hennes hyllest til Bjørn Eidsvåg, albumet To små planeter – Svensen synger Eidsvåg. Eidsvåg sang blant annet duett sammen med Svensen, på denne plata der hun sang sine egne tolkninger av Bjørn Eidsvågs sanger.

I 2003 og 2004 deltok Grethe Svensen på den populære utendørsscenen på Moster Amfi i Bømlo kommune. Oppsetningen ble en stor suksess, og Svensen spilte rollen som Fantine.

Grethe Svensens foreløpig siste album het Maybe What You Need og kom i 2009. Svensen har selv omtalt plata som ”Litt levd liv”.

Med sju album har Svensen solgt over 130 000 plater i Norge.

I 2010 var Svensen vokalist på reklamelåten ”I can see it all so clearly now” for Minelinser.no, som blant annet ble sendt på Radio Norge. Låten ble spilt inn i In-Studio i Haugesund og den ble skrevet av Eivind Jul Wibe Fiksdal (musikk/tekst) og Cathrine Lerøen (tekst). Rundt 15000 kunder fikk låten på cd.

I januar 2011 deltok Grethe Svensen for første gang i Melodi Grand Prix. Låten ”Like Dreamers Do” ble skrevet av Svensen, Simon Walker og Tommy Berre. 

Utmerkelser
Vant talentkonkurransen ”Talent 85” i 1985.

Diskografi

Album med Oslo Gospel Choir
Live (1990)
Get Together (1991)
In This House (1992)
Get Up (1994)
Tusen Julelys (1994)
Celebrate (1998)

Soloalbum
The Right To Sing (1992)
The Love of a Woman (1993)
Your Beauty (1995)
24 Hrs (1997)
Catwalk (1998)
To små planeter – Svensen synger Eidsvåg (2001)
Maybe What You Need (2009)

Singler
The Right To Sing (1992)
Free (1992)
Gold Mine (1992)
Love Of A Woman (1993)
Man Gave Names (1993)
Souvenir (1993)
You Drive Me Grazy (1995)
Angelina (1995)
The Weakness In Me (1995)
No Matter (1997)
Good Moments (1997)
Just Maybee (1997)
La, la, la (1998)
Skuta er lekk (2001)
Promise (2009)
Blow The Whistle (2009)
Like Dreamers Do (2011)

Teater
Les Miserables (Fantine) (Moster Amfi Utendørsscene, Bømlo) (2003, 2004)
Vamp-musikalen Hallo-Adjø (Emily) (Haugesund Teater, Sandnes kulturhus) (2006, 2007)

TV (utvalg)
Sissel Selv (1989) (sammen med Oslo Gospel Choir)
Retro (200?) sammen med Jan Werner Danielsen
God Morten Norge (2009)
Melodi Grand Prix 2011 – Delfinale 3 i Skien (2011)

 

 

 

Spotify: 
WiMP: 
Video: 
Grethe Svensen
Etablert/født: 
1965
Aktive fra/til: 
1985
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
elisabho

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 04.02.2013 - 09:36
Oppdatert dato: 27.01.2015 - 10:51
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 

Svensen, Grethe

Maybe what you need

2009

Svensen, Grethe

Svensen synger Eidsvåg

2001

Svensen, Grethe

Catwalk

1998

Sjanger

Toggle menu