Gilbert & Odd Kjell Helgeland

Gilbert (f.1919. d 2006) og Odd Kjell Helgeland(f.1923, d.2000) var to sangglade søskenbarn . De fikk sitt gjennombrudd etter krigen med to Haugesunds-revyer Gilbert satte opp,"Mot vår igjen" (1947) og "Smil øve byen" (1948).

Sangfuglene ble oppdaget av Erik Diesen som da jobbet i NRK Radio. Deres friske sjømannsviser var etterspurt underholdning på 50-tallet. I 1951 fikk de kontrakt med plateselskapet Musica. De leide NRK-studioet, og fikk hjelp av profesjonelle musikere som Rolf Syvertsen og Willy Andresen.Første vise var med selvfølge "Amanda fra Haugesund". 

I 1954 fylte Haugesund 100 år .Da passet det glimrende at sangduoen var hyperaktuelle med låter som "Jubileumsvalsen"  og "Flaskeskipet"Mange av visene var hjemmesnekra.Gilbert  skrev  ofte tekstene,mens Henning Aase og Lorentz Reitan (senior) laget de fleste melodiene

. Utenom det ble repertoaret fylt opp med svenske og danske slagere/sjømannsviser, som Gilbert tok å oversatte til norsk.  Blant disse var "Sjøsjarmører" av svensken Lasse Dahlquist , og "En liten pike i lave sko" av dansken  Knud Pheiffer. Sistnevnte ble senere en stor hit med Nora Brockstedt. De sang  fordi det var gøy, ikke for lysten til å bli stjerner.Derfor fikk Jens Book Jenssen glatt nei, da han ville ha dem med på turn'e.Begge to ble travle forretningsmenn. Gilbert satset på konfeksjonsbransjen med Windsor-magasinet, mens Odd Kjell etablerte en butikk som etterhvert ble legendarisk i Nord-Rogaland,Helgalands Musikk. Haugesund sine store grammofonsjarmører på 50-tallet var og ble amatører, i ordets beste mening.

De reiste noen  ganger  til Stavanger for å bli med på et Gunnar Eide-show, men ble med det. Til tross for  at de gjorde det mest for gleden, spilte de inn materielle til nesten 30 platesider. De fleste utgivelsene var på 78-formatet, men i 1963 ga Columbia ut "Det går alltid båter tilbake" og "Sjøsjarmører" på 45-single.

Odd Kjell H døde  14. november 2000, 77 år gammel. Gilbert døde 26 november 2006, 87 år gammel

Spotify: 
Video: 
Kilder: 

"Det gjekk på engelsk og norsk-popmusikk i Rogaland til 1975"-John Skien,Per Inge Torkelsen og Kjetil Wold

Gilbert & Odd Kjell Helgeland
Aktive fra/til: 
1947
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 13.12.2013 - 14:45
Oppdatert dato: 13.11.2021 - 21:22
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Helgeland, Gilbert

Sjøsjarmører

[u.å.]
Toggle menu