Friendship

Laissez-Faire, bandets forgjengere

Popgruppe/Danseband med bakgrunn fra lærerhøyskolen, fortsettelsen av bandet Laissez-Faire

Danseorkesteret Friendship er videreføringen av Laissez-faire. Orkesteret oppstod på Stavanger Lærerhøyskole i 1974/75 da lærerstudentene Stein Endresen, Kjell Veire og Trygve Wasa som alle gikk på Musikkurset (tilsvarende musikk grunnfag) ble bedt om å spille i en av medstudentenes bryllup. Frem til da hadde det kun vært jam sessions i friminutt og fritimer.

Stein Endresen spilte Höfner-gitar og vokal. Höfneren ble senere erstattet av en Gretsch, da Stein hadde Chet Atkins som en av sine store idoler. Trygve Wasa fra Tønsberg spilte Fender Precision-bass, og Kjell Veire spilte tangentintrumenter og var bandets vokalist. Opprinnelig var det på et Lowrey-orgel med innebygd Leslie som senere ble erstattet av Hammond L-100 med Leslie 147. Senere kom det til Fender el-piano.

1976 skiftet bandet navn til det noe enklere Friendship, et navn Kjell Veire fremdeles bruker på bandet. Musikerne i Laissez-faire har alle fortsatt med musikk. Stein Endresen begynte i Ryfylke visegruppe, Kenneth Jørgensen spiller fortsatt i danseband og Svein Olav Joakimsen har siden spilt i en rekke Stavanger-band og spiller nå i The Real Neils. Kjell Veire har i alle år siden spilt i Friendship sammen med bl.a. Trude Naug og flere andre Sandnes musikere fra Pied Beauty og Mushroom Group.

Andreas Lien kom fra Mushroom Group og med som bassist i Friendship i 1978 og har vært med siden. Når Stein Endresen sluttet for å gå over til Ryfylke Visegruppe ble han erstattet av Arild Mjaaland, som også hadde sin fortid i Mushroom Group. Han trakterte både gitar og saksofoner, og med sin solide musikalske erfaring fra både korps og band ble han snart Friendships musikalske leder og arrangør. Alf Gunnar Skjæveland hadde også fortid i Mushroom Group, og ble med i Friendship som trommeslager idet Kenneth Jørgensen slutter. Alfi hadde også en lang fartstid i korps og tjenestetid som trommeslager i HM Kongens Gardes Musikkorps. Med denne besetningen hadde bandet en stadig økende oppdragsmengde i firmafestsegmentet, og de spilte også i påskene på Gautefall Turisthotell i Telemark i hele 10 år på 70- og 80 tallet.

Trude Naug sluttet som vokalist, og etter en tid kom Jan Terje Gjerdevik med på trompet/flygelhorn. Bandet fikk en komplett blåserekke når Morten Øvrebekk kom med på trombone, og Arild Mjaalands ferdigheter som dyktig arrangør kom til sin rett. Som flere andre i bandet hadde Morten en solid musikalsk bakgrunn og lang erfaring fra korps både som musiker og dirigent. Den sist ankomne musikeren er Are Sleveland, opprinnelig fra Egersund. Han ble bandets gitarist og vokalist. Da Morten Øvrebekk sluttet gikk Arild Mjaaland over til å spille trombone, og hans sønn Torje Mjaaland overtar saksofonistrollen. Det 8.medlemmet ble lydtekniker Andreas Veire, sønn av Kjell Veire. Senere overtok Christian Veire lydteknikerrollen, nevø av Kjell Veire som forøvrig fortsatt leder orkesteret.

Bandet har opptrådt mest lokalt, men har også hatt flere oppdrag andre steder i inn- og utland med Frankfurt for NORTRA som ett av høydepunktene hvor også Rønnaug Foss Alsvik var med.
 

Friendship
Etablert/født: 
1974
Aktive fra/til: 
1974
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
knutingsen

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 07.06.2013 - 10:06
Oppdatert dato: 04.07.2015 - 21:09
Sist endret av: Joar Kvanvik
Toggle menu