Ester Olsen (1881-1959)

Ester Olsen ved vinduet i hus i Tananger foto Stavanger Aftenblad

Ester Olsen (Olson) var en sanger fra Tananger. Hun var en av de tapre jentene på Flatholmen i "Sangen fra Fyret", som forteller om to søstres store heltedåd og tragedien som skjedde deres familie. Olsen slo seg senere ned i USA, men besøkte ofte sitt sommerhus i Rogaland.

Ester og søsteren Bertine ble kjent for sin modige heltedåd en stormfull vinterdag i 1894 ved Flatholmfyret da de så båten med faren og brødrene forlise. De satte ut i robåt for å redde dem.Søstrene fant dessverre bare en av brødrene, som de klarte å få i land og gjenopplive. De tente så fyrlykten for å tilkalle hjelp. 

Dette ble udødeliggjort i «Sangen fra fyret». Melodien er komponert av deres bror Ingebret Olsen Haaland, som  hadde blitt fraktet til Stavanger med moren før den skjebnesvangre ulykken. Den ble spilt inn på plate av Magnus Samuelsen. Tekst var skrevet av Elias Kræmmer.

Ester Olsen utviklet selv en stor interesse for sang og musikk. Hun opptrådte både i Norge og USA, som skulle bli det nye hjemlandet. Olsen gjorde også grammofoninnspillinger. 

I 1951 fremførte Ester med klokkeklar stemme. «Sangen fra Fyret» i Norsk Rikskringkasting.Olsen hadde et ekteskap i Norge, og fikk to sønner. En av dem var sterkt invalid. Hun emigrerte til USA med sin andre sønn. Ester fikk bygd et sommerhus i Tananger, hvor hun kunne tilbringe deler av året sammen med sin syke sønn. Huset heter Esterhill, og ligger i Esterveien.

Ester Olsen ble husket som en vital og elskverdig dame. Hun fortsatte å besøke sommerhuset i Tananger hver sommer, selv etter sønnen døde. Ester ble rammet av sykdom under et besøk i 1959, og døde ved Rogaland sykehus.

Spotify: 
Kilder: 

Stavanger Aftenblad

Ester Olsen (1881-1959)
Etablert/født: 
1881
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 22.06.2022 - 16:31
Oppdatert dato: 23.06.2022 - 00:18
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu