Primærfaner

Erlend Bratland

Erlend Bratland foto: ukjent/Bildet hentet fra artistens Facebookside

Erlend Bratland er en sanger som ble kjent i Norge da han vant TV-konkurransen Norske Talenter den 9. mai 2008.

Bakgrunn:
Bratland er opprinnelig fra Kvinnherad, men flyttet senere til Haugesund.Erlend var elev på utdanningsprogram for restaurant- og matfag på Karmsund videregående skole i Haugesund, men valgte å slutte på skolen etter første året for å satse på musikken.Bratland er kjent for sin emostil som flere medier har kommentert at ikke passer den musikken han prøver å formidle.

Musikkarriere
Tidlig karriere
Bare 13 år gammel stilte Bratland opp i musikalen Oliver sammen med det lokale Blandakoret på Husnes.Etter dette var han med i en oppsetting av Chess på Bømlo.Bratland har også utmerket seg i Ungdommens Kulturmønstring (UKM), der han gikk helt til landsmønstringen i 2007, og Talent Haugaland.

Norske Talenter
Erlend Bratland stilte opp på audition i Bergen i forbindelse med talentkonkurransen Norske Talenter. Han vakte stor oppsikt med sin «mørke» klesstil i en skjorte med bilde av Marilyn Manson, som stod i sterk kontrast til hans sangmåte, som er mykere. Hans versjon av «O Holy Night» rørte dommer Jan Fredrik Karlsen, som sa: «Herregud. Det er ikke noe tvil om hvilket talent du har. Du traff meg rett i hjertet. Takk skal du ha». I semifinalen sang Bratland sangen «Nella Fantasia» med rød hårfarge, og vant den siste av de fem semifinalene. I finalen valgte Erlend sangen «Lost» av Anouk og grønn hårfarge, og vant tilslutt finalen med 36 % av stemmene. Enkelte sammenlignet stemmen hans til sangeren Jan Werner underveis i Norske Talenter, og selv takket han avdøde Werner etter konkurransen og sa «Jan Werner er jo et av mine forbilder. I en stund som dette, går tankene mine til ham».

Etter seieren i Norske Talenter ble Bratland også plukket ut til å reise rundt om i Norge på 15 steder i forbindelse med Idol-turné sommeren 2008, sammen med tidligere Idol-deltakere som Glenn Lyse, Bjørn Johan Muri og Kim Rune Hagen.Bratland begynte like etter seieren å spille inn sin aller første singel, sin versjon av sangen «Lost», med plateselskapet Sony BMG.

Videoer med Bratlands opptreden på Norske Talenter vekte interessen til kjendisbloggeren Perez Hilton som skrev «Det er vår dobbeltgjenger!», og la ut en film av Erlend på sin blogg.Anouk som hadde sangen «Lost», som Erlend vant med, ble også oppmerksom på han, og uttalte «Utrolig bra sangvalg, Erlend! Du gjorde det strålende, og du kom deg til perezhilton.com, og det gjorde jeg også takket være deg. Tusen takk for at du gjorde så mange klar over sangen min».

Første singel og album
Den 16. mai, bare to uker etter at han vant i Norske Talenter, ble Bratlands utgave av «Lost» lagt ut for nedlasting hos Telenor. Uken etter var singelen nr 4 på VG sin singelliste.28. mai var Erlend så nr 1 på VG-lista Topp 20, etter bare 2 uker. I slutten av juni ble det også kjent at Jan Fredrik Karlsen, en av dommerne fra Norske Talenter, ble Bratlands manager. 27. oktober 2008 ga han ut debutalbumet True Colors som solgte til gull i løpet av kort tid. For albumet ble han nominert til årets nykommer under Spellemannprisen 2008 mens «Lost» ble nominert til årets hit.

Comeback
Etter lengre tid borte fra rampelyset vendte Erlend Bratland tilbake høsten 2014 med balladesingelen og musikkvideoen «Silent Sister». Dette var hans første utgivelse siden 2008. Lørdag 14. mars 2015 deltok han  i Melodi Grand Prix med sangen «Thunderstruck», som han har skrevet med de svenske låtskriverne Linnea og Joy Deb.

Spotify: 
WiMP: 
Video: 
Kilder: 
Erlend Bratland
Etablert/født: 
1991
Aktive fra/til: 
2004
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 02.06.2014 - 13:12
Oppdatert dato: 22.02.2019 - 12:36
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Bratland, Erlend

True colors

2008
Toggle menu