Logg inn Få tilsendt innlogging

Logg inn med sosiale medier for å legge til innhold. Eller få tilsendt innlogging.

 

Enslaved

Norsk progressivt ekstrem metal-band, etablert i Sveio i Hordaland i 1991. Har vunnet fire Spellemannpriser!

Bakgrunn for etablering
Gruttle Kjellson (da 17 år) og Ivar Bjørnson (da 13 år) spilte i hver sine band, og møttes da disse hadde øvinger i et felles øvingslokale. De to unge guttene bestemte seg for å starte band og fikk med seg trommeslageren Trym Torson. Dette ble starten på Enslaved, og i løpet av sommeren 1992 spilte de inn sin første demo.

Bakgrunn for navnet
Bandnavnet er inspirert av låten ”Enslaved in Rot”  i bandet Immortal sin første demo Promo ’91.

Besetninger
Nåværende medlemmer – (artistnavn i parantes):
Ivar Bjørnson (Daimonion)(Phobia) – gitar – 1991-i dag

Grutle Kjellson(Phobia) – bass, vokal – 1991-i dag

Arve Isdal (Ice Dale) – gitar – 2002-i dag
Cato Bekkevold (Ca-2) – trommer – 2003-i dag
Herbrand Larsen – keyboard, bakgrunnsvokal – 2004-i dag

Tidligere medlemmer:
Roy Kronheim – gitar – 1997-2002
Trym Torson – trommer – 1991-1995
Harald Helgeson (Revheim)(Thundra, DwellingSoulsEvig Natt,Zeno Morf) – trommer – 1995-1997

Per Husebø (Dirge Rep) (Nattefrost ,World Destroyer,Gehenna,Orcustus,122 Stab Wounds)– trommer (1997-2002)

Freddy Bolsø (trommer) – 2003

Sjanger – typisk for bandet
Enslaved har gjennom årene vært gjennom en rekke musikalske stilendringer. Tekstene omhandler nordisk mytologi, vikinger og natur.

Gjennombrudd/høydepunkter
Enslaved har gitt ut 12 studioalbum og har vunnet fire Spellemannpriser i klassen metal. I tillegg er de nominert to ganger. (Se oversikt nedenfor.) Som det første metalbandet, fikk de i 2011 Norsk Artistforbunds Ærespris.

Debutalbumet Vikingligr Veldi var klar ganske lenge, men kom først ut i 1994. Etter det skiftet de plateselskap til Osmose Productions og de produserte de seks neste albumene, blant annet Frost, som også ble gitt ut i 1994.

Mens de to første platene inneholdt aggressiv viking/black metal, ble viking metal-elementene forsterket og de aggressive tonene dempet i de neste utgivelsene, blant annet på Eld i 1997. I albumet Blodhemn fra 1998 var de tilbake til røttene med et mer brutalt lydbilde. I Mardraum: Beyond the Within orienterte bandet seg i retning death metal. På 2000-tallet la bandet seg på en linje som inkorporerer stadig flere elementer fra progressiv rock.

Enslaved har hatt mange utskiftninger av medlemmer gjennom årene, og Kjellson og Bjørnson er de eneste fra den originale besetningen.

(Mer på engelsk wikipedia)

Kuriosa
Enslaved har tidligere stjålet en sau (”lastet ned” en sau) tilhørende daværende Venstre-leder Lars Sponheim i protest mot partiets politiske forslag rundt ulovlig fildeling. ”Venstre mener nemlig at fildeling av musikk bør bli lovlig, noe Grutle Kjellson og Ivar Peersen fra Enslaved synes er helt feil”, skrev de på YouTube hvor et klipp fra stuntet deres er lagt ut. Aksjonen var i regi av kampanjen ”Piracy Kills Music” og sauen ble levert tilbake etter et forsøk med presse på Stortinget.

Utmerkelser
Spellemannpriser:
2004 i klassen metal/tungrock for albumet Isa
2006 i klassen metal for albumet Ruun
2008 i klassen metal for albumet Vertebrae
2010 i klassen metal for albumet Axioma Ethica Odini

Nominasjon spellemann:
2000 for Mardraum: Beyond The Within
2003 for Below the Lights

Alarmpris
2005 for albumet Isa

I 2011 fikk Enslaved Norsk Artistforbunds Ærespris, som første metal-band.

Diskografi
Vikingligr Veldi (Deathlike Silence, 1994)
Frost (Osmose Productions, 1994)
Eld (Osmose Productions, 1997)
Blodhemn (Osmose Productions, 1998)
Mardraum: Beyond the Within (Osmose Productions, 2000)
Monumension (Osmose Productions, 2001)
Below the Lights (Osmose Productions, 2003)
Isa (Candlelight Records, 2005)
Ruun (Candlelight Records, 2006)
Vertebrae (Indie Recordings, 2008)
Axioma Ethica Odini (Indie Recordings, 2010)
RIITIIR (Nuclear Blast, 2012)

Line up – se wikipedia

 

 

 

 

Spotify: 
WiMP: 
Video: 
Kilder: 

No.wikipedia.org

Enslaved
Etablert/født: 
1991
Aktive fra/til: 
1991
Beliggenhet: 
Forfatter: 
elisabho

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 11.03.2013 - 09:17
Oppdatert dato: 27.04.2014 - 04:53
Sist endret av: Joar Kvanvik