Einar Ingebretsen (1908-1989)

Einar Ingebretsen foto: Stavanger Aftenblad

Einar Ingebretsen var en komponist , musiker og korleder fra Stavanger. Han lagde melodi til Ajax' "And i Breiavann".

Einar kom fra en kjent Stavangerfamilie, som sønn av Esther og Gustav Ingebretsen. De drev en kolonialforretning i Bergene, som Einar overtok ledelsen for. Han drev også Pianoagentur for  Brødrene Dahls musikkforretning. 

Beskjeden av natur, gjorde allikevel Ingebretsen en stor innsats for miljøet i Stavanger. Ikke minst som utøvende musiker og kordirigent. Han studerte musikk i Oslo under Nicolai Dirdal. 

Etter krigen ble Einar ansatt som pianist i NRK . De siste årene hadde han orgel og celesta som hovedinstrument der. Han akkompagnerte fast til morgenandaktene fra Stavanger. 

Ingebretsen var medlem av Stavanger symfoniorkester (1938-1973), Stavanger Radioensemble, Det Stavangerske Klubselskab, Ege-Larsens orkester på harmonium og piano. Han spilte opp til middagskonsert og kveldskonsert på restauranten Promenaden i 27 år. 

Einar Ingebretsen komponerte musikk selv. Blant annet melodi til Ajax’ «And i Breiavann» og «Høstens melodi». Visene har blitt fremført av artister som Brødrene Ringås og Gunnar Eide

Han var også begavet som improvisator . Etter en utenlandsk sanger opptrådte i St. Petri kirke, falt hun ut av verket som ble fremført. Ingebretsen klarte å følge henne til hun fant tilbake, uten at publikummet merket noe.

 

Spotify: 
Video: 
Kilder: 

 Stavanger symfoniorkester 1938-1988- Jan Alsvik

Stavanger Aftenblad 

Einar Ingebretsen (1908-1989)
Etablert/født: 
1908
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 13.09.2019 - 10:37
Oppdatert dato: 13.02.2021 - 02:44
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu