Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Carl Gustav Sømme var en gjøgler og revystjerne fra Stavanger, begavet med en vakker sangstemme. Slagferdighet var hans varemerke, og Carl kunne erte på seg både lokale boksere, politimenn og tyske okkupanter.

Carl Gustav Sømme var oppvokst på Tomsahagen, noe han var meget stolt av. Han utdannet seg som skredder , og var svært dyktig innen faget . Men med sin naturlige, rene sangstemme , var det ikke tvil om hva han egentlig var skapt for. Allerede i barneårene ble han spådd en lysende framtid som romanse og operasanger. Det skulle derimot ikke bli til at Carl tok noen høyere musikkutdannelse.

Fra 1915 opptrådte Carl Sømme under markedsuker , på Totalen, Rundqvists (velkjente) Tivoli , i Godtemplarhuset, og på Folkets Hus med romanser og slagere. Hans favorittnummer var «Drøm , drøm det var kun en drøm», som ble mottatt av et henrykt publikum. I betaling kunne Carl få 2,50 per opptreden-samt sjokolade og kaliff tobakk.

Carl Sømme ble etter hvert en populær visesanger, gjerne med tekster som ble beskrevet som groteske. Carl betegnet sine fremførelser som å være «frempå me’ heile brystkassen» . Sprell levende som han var, kunne det gjerne bli frisk improvisasjon. Selv om dette kunne bli noe overdrevet, brakte det ingen tvil om at sangtalentet var i høyeste grad til stede. Noen av visetitlene var «Moroen me lage sjøl», «Kathinka», «Jeg regnes ikke med», «Ser du an». I 1970 gjorde NRK Rogaland opptak av han på Inter.

Carl var også en arbeidshest innen det lokale revymiljøet rundt Samvirkende. Uten å sette seg ut bestemte roller, gikk han i gang «så øyrene flagra». Å lære nye tekster og melodier gikk som en lek. Et særlig eksempel på dette som ble trukket frem, var da Hetland turnforening ble Norgesmestere i fotball. Laurits Torssen fikk i denne anledning oppgave om å skrive en sangtekst på sparket. Carl tok øyeblikkelig på seg rollen som sanger for denne begivenheten. Men Torssen pennet ned ordene, okkuperte Sømme toalettet hvor han lærte seg teksten på løpende bånd. Til stor begeistring fremførte han sangen på 8 vers feilfritt, uten manus i hånden. Hele opplevelsen ble sett på som mektig vakkert.

Like etter freden kom i 1945 sto Sømme klar på scenen i Fornøyelsesparken. Her fremførte han til stor lykke numre som «Nå e det bare ramå igjen», «Når det skjine på lijå» og «Man må kjøre forsiktig i svingene». Ellers gjorde av de flinkeste akrobater misunnelig som «Chaplin i rulleskøyter». Carl ble selv dømt til seks måneders fengsel under okkupasjonen, etter å ha vært del i noe som virket fornærmende mot tyskerne.Etter å ha sluppet ut, fremførte han sangen "Very, Very Welcome Home, mr. Sømme", hvor han kom med nye smått nedlatende utspill mot de innvandrende makter. Carl ble nok en gang innkalt til Gestapo, men klarte heldigvis å sjarmere seg ut av knipen.

Carl Sømme gledet hele Stavanger med sine opptredener. Han fungerte som oppmuntrer for mange. En av hans store roller var «Mesterbokseren» , hvor flere misunnet hans praktfulle muskelspill, Det var mye av Carl selv i denne karakteren, hvor han sang : "Se på mitt praktfulle muskelspill , her kan de prøve seg hvem som vil. Fin's noen her som tør ta en dyst . Du skal bli slått .Hurtig og flott. Ka ti du har lyst." . Andre som kan nevnes var «Verdens Hercules, målvakt for «Guttanene på Parra», brystfager handballmålvaktdame. Det kunne hende at folk tok seg nær av hans parodier, blant annet lokale boksere, som gjerne ville gå i en kamp med ham. Heldigvis overså ham dem, uten at det ble til håndgemeng . Etter en politimann fant ut at han var inspirasjonen bak en av Sømmes karakterer, endte det opp med at han omtrent begynte å jage Carl nedover gatene.

På det personlige plan, ble Carl sett på som en humørfylt, godhjertet og snill person. Hans død 18.November 1974 brakte ergo stor sorg både vidt og bredt. Carl ble 78 år gammel. Han var en favoritt både blant publikum og skuespillere. De siste beskrev ham som svært lett å jobbe sammen med, med sin store samarbeidsvilje. Men han kunne tidivis også provosere dem litt, de gangene improvisasjonene gikk over stokk og stein.

(Foreldre til Carl Gustav Sømme)

Jakob Olai Tormodsen Sømme f. 25 nov 1862 Ydstabø (bnr. 29) Strandly, Kvitsøy, RO d. 17 mar 1944

Gift med Lise Karlsdatter Ingvalsen g. 9 jan 1887 f. 2 nov 1863 Eigeland Egeland), Fjotland sogn, VA d. 25 apr 1931 Hetland, RO

datter av Karl Ingvaldsen og Anne Serine Tronsdatter Helle]

Jakob var 3 år da foreldrene flyttet til Tunge i Randaberg i forbindelse med at tollstasjonen ble flyttet fra Kvitsøy.

Bildegalleri

Kilder

Rogalands Avis / Tekster av Laurits Torssen

1ste Mai

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙