Primærfaner

Bjørn Vige

Bjørn Vige foto: Strandbuen

Bjørn Erik Vige er en musiker, sanger og komponist som er bosatt på Jørpeland.

 Bjørn Vige er opprinnelig fra Kristiansand, men slo rot på Jørpeland etter å ha fått lærerjobb der da han var 22 år. Som musiker er han stort sett autodidakt, utenom å ha lært noen gitargrep fra sin far.

Gitar og mandolin er Viges mest brukte redskap, men han tar også fatt i andre instrumenter som zitar og piano. 

I 1979 vekket Vige og resten av Ryfylke Visegruppe til live den stagnerte folkemusikk kulturen i distriktet. Han skrev de fleste sangene til gruppens andre album, Forlis, som ble nominert til Spellemannprisen i 1983. Før Ryfylke var Vige aktiv med prosjektet Strandafolk, som ble gjenopplivet ved et senere tidspunkt. Sangen «Raymond» ble en slager.

Bjørn har ellers hatt et godt musikalsk samarbeid med sin datter Silje Vige.  Hun framførte «Alle mine tankar», komponert av faren, som vant Melodi Grand Prix 1993. I dette prosjektet fikk han utfoldet seg i en ren musikalsk stil. Han har også komponert for Jørpeland Kristelige Ungdomskor og Løgnaslaget.

Viges tekster består av konkrete fortellinger, hvor håpet er at lytteren umiddelbart blir fanget. 

Diskografi:
Bjørn Vige & Strandafolk
Raymond/Maskespill (1983/84?)

Ryfylke Visegruppe
Før oljå kom (1981)
Forlis (1983)
Hjemma igjen (2011)
Ei striba med lys (2012)

Singler:

Vie dagen te Sola (2012)

Deltar på:
Grete Salomonsen: Bøyde aks (1971)
Kirkelig Kulturverksted: Ankomst Utstein kloster (1985)
Silje Vige: Alle mine tankar (1993)
Silje Vige: Alle mine tankar (1994)
MTG: Takk ska' du ha (1996)
Jørpeland Kristelige Ungdomskor: Funnet (1997)
Roar Engelberg: Har en drøm (1998)
Løgnaslaget: Utsolgt! (2002)
Quattro Musicanti: Quattro Musicanti (2004)
Melodi Grand Prix: Norsk Melodi Grand Prix gjennom 50 år (2010)
Plastic Strip: Lukk opp kirkens dører – A Selection of Norwegian Christian Jazz, Psych, Funk & Folk 1970–1980 (2011)

 

Spotify: 
Video: 
Kilder: 

Strandbuen

Wikipedia

Bjørn Vige
Etablert/født: 
1952
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 09.04.2018 - 14:00
Oppdatert dato: 09.04.2018 - 14:00
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 

Vige, Bjørn

Raymond ; Maskespill

[u.å.]
Toggle menu