Logg inn Få tilsendt innlogging

Logg inn med sosiale medier for å legge til innhold. Eller få tilsendt innlogging.

 

Bjørn Eidsvåg

Foto: Per Ole Hagen http://artistpicturesblog.com/

Norsk sanger og komponist, født 17. mars 1954 i Sauda. Han har utgitt 24 album siden debuten i 1976, og han har blitt tildelt Spellemannprisen fire ganger. Han er en av Norges mestselgende artister. For ungdommer og unge voksne er Bjørn Eidsvåg, gjennom radioprogrammet Radioresepsjonen, kjent som ”Losen”.

Oppvekst og studier
Eidsvåg er utdannet cand.theol. ved Det Teologiske Menighetsfakultetet i Oslo i 1980.

Musikalsk bakgrunn
Bjørn Eidsvåg har vært artist siden 1971.

Sjanger – typisk for artisten
Bjørn Eidsvåg er livssynsforankret gjennom sin utdannelse som prest, men har hele tiden stått på sin rett til å si hva han vil – uavhengig av livssynsbåser. Bjørn Eidsvåg selv definerer seg selv mer som en kulturarbeider enn som musiker og artist.

Gjennombrudd/høydepunkter
Bjørn Eidsvåg debuterte på plate med Inn for landing i 1976, men slo gjennom for fullt i Norge med utgivelsen Allemannsland i oktober 1993. I 1995 kom Landet lenger bak, som var den første av Bjørn Eidsvågs plater som solgte mer enn 100 000 eksemplarer. Gjennom landsomfattende turneer ble Bjørn Eidsvåg allemannseie.

Han nådde nye rekorder i salgstall med albumet Tålt fra 2002 som solgte over 220 000 eksemplarer. Høstturneen ble utsolgt og albumet toppet VG-lista i åtte sammenhengende uker.

Bjørn Eidsvåg er engasjert i arbeidet med å fremme norsk populærmusikk. Han har tidligere sittet i styret i NOPA, GRAMO og TONO, og sitter nå som styremedlem i nyetablerte Norsk Artistforbund.

Bjørn Eidsvåg er blitt kjent blant et litt meir yngre publikum, gjennom jobben som vikarierende programleder i NRK P3-programmet Radioresepsjonen. Han er også innom som gjest, og har kallenavnet ”Losen”.

I 2010 innledet Bjørn Eidsvåg et spennende samarbeid med Thomas Dybdahl, som produserte albumet Rundt neste sving. Her ble en tekst av Helge Torvund, ”Nede for telling”, utgitt som singel. Albumet ble igjen nummer 1 på VG-lista og ble årets mestselgende album i Norge.

Diskografi
Inn for landing (1976)
Bakerste benk (1978)
Endelig voksen (1980)
Live i NY York (1981)
Passe gal (1983)
På leit (1984)
Bjørn’s Beste (1985)
Dansere i natten (1986)
Vertigo (1988)
Tatt av vinden (1990)
Alt du vil ha (1990)
Til alle tider (1992)
Allemannsland (1993)
Landet lenger bak (1996)
På svai (1997)
Tapt uskyld (1999)
Hittil og littil (2000)
Tålt (2002)
Skyfri himmel (2004)
En vakker dag (2004)
Nåde (2006)
Pust (2008)
De beste (2009)
Rundt neste sving (2010)

Priser og utmerkelser
Spellemannprisen 1990 i klassen underholdning for albumet Alt du vil ha
Gammeleng-prisen i klassen vise i 1996
Årets spellemann under Spellemannprisen 1997
Spellemannprisen 2002 i klassen årets låt for duetten ”Mysteriet deg” med Lisa Nilsson
Norsk Artistforbunds Ærespris i 2006
Juryens hederspris under Spellemannprisen 2006
Edvard-prisen i klassen tekst til musikk for ”Floden” fra Nåde i 2007
Tekstforfatterfondets ærespris i 2010

Bjørn Eidsvåg har vært nominert ti ganger til Spellemannprisen blant annet for Live in Ny York (1981), Passe gal (1983), Landet lenger bak (1995) og På svai (1997).

Listeplasseringer
Bjørn Eidsvåg har hatt 3 låter og 16 album inne på VG-lista. ”Floden” var den første sangen inne på lista i uke 43 2006. Sangene med høyest listeplassering for Bjørn Eidsvåg er ”Floden” som nådde 1. plass. Flest uker på singellista har ”Floden” med 20 uker.

Hittil og littil er det albumet som har ligget lengst på VG-lista Topp 40, 43 uker. Høyeste listeplassering på albumlista har Bjørn Eidsvåg med Rundt neste sving, Pust, Nåde, En vakker dag, Tålt og På svai, som nådde 1. plass.

Bjørn Eidsvåg på Topp 20 Låt:
Eg Ser – 1 uke i 2008, beste plassering: 13
E Du Den Du E – 2 uker i 2008, beste plassering: 18
Floden – 20 uker i 2006, 2007, beste plassering: 1

Bjørn Eidsvåg på Topp 40 Album:
Rundt neste sving – 13 uker i 2010, 2011, beste plassering: 1
De beste – 21 uker i 2009, 2010, 2011, beste plassering: 2
Pust – 14 uker i 2008, 2009, beste plassering: 1
Nåde – 22 uker i 2006, 2007, beste plassering: 1
En vakker dag – 32 uker i 2004, 2005, beste plassering: 1
Tålt – 33 uker i 2002, 2003, beste plassering: 1
Hittil og littil – 43 uker i 2000, 2001, 2003, 2004, beste plassering: 4
Tapt uskyld – 10 uker i 1999, 2000, beste plassering: 2
På svai – 18 uker i 1997, 1998, beste plassering: 1
Landet lenger bak – 24 uker i 1995, 1996, 1997, beste plassering: 2
Allemannsland – 8 uker i 1993, 1994, beste plassering: 4
Til alle tider – 6 uker i 1992, beste plassering: 9
Alt du vil ha – 9 uker i 1990, 1991, beste plassering: 11
Tatt av vinden – 8 uker i 1990, beste plassering: 3
Vertigo – 7 uker i 1988, beste plassering: 10
Dansere i natten – 3 uker i 1986, beste plassering: 13

 

Spotify: 
WiMP: 
Video: 
Bjørn Eidsvåg
Etablert/født: 
1954
Aktive fra/til: 
1971
Beliggenhet: 
Forfatter: 
elisabho

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 11.03.2012 - 13:35
Oppdatert dato: 23.02.2016 - 08:47
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 
1985

Eidsvåg, Bjørn

Bjørn's beste

1985

Eidsvåg, Bjørn

Bjørn's beste

1984

Eidsvåg, Bjørn

På leit ; Føtter på fjell