Arthur!

Rockebandet Arthur! fra Stavanger ble startet opp i 1998, og var aktive fram til 2003. De rakk å gi ut ett par singler, og fikk et lite liverykte etter noen hasardiøse konserter i hjembyen.

Bandet består av Henrik Salthe, Jon Salthe, Nils Salthe Helberg og Per Ebbe Helberg. Arthur! er et familieforetak, bandet kan ikke bestå av andre enn nettopp dem fire: Henrik og Jon er brødre, og Nils og Ebbe er brødre, og de to søskenparene er hverandres søskenbarn. Da familieselskapene begynte å bli kjedelige, var det på tide å spille rock. Henrik på gitar, Jon på trommer, Nils på orgel og sang, og Per Ebbe på bass og koring.

Bandet bestemte seg for aldri å spille pent og påtatt, og ga jernet fra dag én. Resultatet ble en rå krysning av garasjerock, punkrock og powerpop. Siden 2003 har de fire vært opptatte med sitt på hver sin kant: Jon har startet diverse punk- og glamrock-band. Per Ebbe spiller med indiepopbandet Teeny Grownups, Nils spiller i lovsangsteam i IMI-kirken(!) og Henrik øver seg på å bli journalist.

Vi lister opp noen harde facts fra karrieren:

- I begynnelsen øvde de i Tjensvoll kirke. De slapp å betale leie, mot at de spilte på kirkekaffe, julemesser og slikt.

- ”Debuterte” på cementen en kveld i 2001 med konsertstart 20.30. Cementen ga dem så tidlig konsertstart for å ikke skremme vekk stamgjestene senere på kvelden. Da de åpnet puben var det kø!

- Arthur! slapp vinylsingelen Latvia/Dark Side of Tjensvoll 7” på eget plateselskap, Kari Recordings i 2003, spilt inn hos Eirik Lye på Randaberg. Singelen ble seinere spilt på lufta av både Kjell Pahr-Iversen i NRK ROGALAND (og ble samtidig kommentert av Ernst Baasland!) og Harald Are Lund på NRK PETRE.

- Kom seg aldri lenger ut av byen enn til Sandnes. Nils gjorde seg her bemerket med å dusje i champagnebrus på scenen.

- Ble i 2006 namedroppet av Thomas Dybdahl i et nettintervju på dagbladet.no (men det var visst en misforståelse!?!

Klipp av presseomtalen av vinylsingelen Latvia/Dark Side of Tjensvoll 7”:

Stavanger Aftenblad (Kjetil Wold): ”Stavangerbandet Arthur! er skranglete som få - antakelig i overkant skranglete, men flyter likevel på betydelige doser sjarme, angrepsvilje og en musikalsk tilnærming som både forbauser og irriterer. (…) «The Dark Side Of Tjensvoll» høres ut som en Sonic Youth-låt kjørt på vrangå i bandets egen vaskemaskin. Arthur! gir Pink Floyd inn med en snodig instrumentallåt som musikalsk høres ut som en krysning av britene anno 1967 og det mest sjuke rocka på debutalbumet «Piper At The Gates Of Dawn». Bonussporet «Ricki Lake» er rene NRK Rogaland-popperen i forhold. Samme hva bandet måtte mene velger jeg å tolke den som en absolutt hyllest til denne dronningen av irriterende underholdnings-tv.”

Mute (Stein Haukland): ”Stavangers Arthur! byr på en dose skranglete garasjepop et sted mellom DePress og Bikini Kill. Hovedsporet ”Latvia” er singelens højdare, en energisk låt som svinger hit og dit uten å miste fokus. Meed ”Ricki Lake” viser de at de har en fot i streit nyveiv også. (…) Essensiell (bare) for vinylsamlere, men sjarmerende nok til at det skal bli morsomt å følge dem videre”.

Popopdrops mailorder: ”Andre singel fra denne meget sjarmerende nynaive psych-pop-gruppa fra Stavanger. Tre låter, hvor første og siste er råbra med typeriktig orgel, vokal, perkusjon og en svært så det-får-bære-eller-briste gitar, og det bærer som bare faen. Ingenting er så gøy som å komme over singler hvor alt koker over i oppriktig entusiasme og hvor alt samtidig stemmer. ”

Arthur!
Etablert/født: 
1998
Aktive fra/til: 
1998 til 2003
Beliggenhet: 
Forfatter: 
musikkbibliotek

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 05.02.2013 - 13:06
Oppdatert dato: 31.08.2016 - 12:29
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 
Toggle menu