Artister, musikere og sangere med tilknytning til Rogaland.

Flere kjente artister har enten aner fra eller er født, eller har bodd noen år i Rogaland.

Aurora 
Aurora, som har fått mye nasjonal og internasjonal annerkjennelse, hadde mesteparten av oppveksten i Os i Bjørnafjorden kommune. Men hun ble født ved Stavanger sykehus. Aurora hadde sine tre første oppvekstår på Høle i Sandnes. Allerede her skal hun ha fått sansen for sang. Rogalendingene Odd Martin Skålnes og Fredrik Vogsborg har vært drivkrefter i bandet hennes. 
  
Anne- Grete Preus 
Anne -Grete Preus var en kjent og kjær artist her i Norge, både fra band og solokarriere. Preus ble født i Haugesund og bodde her i 7 år. I 2022 ble det kjent at hun vil få en egen gate i byen. Preus var medlem av bandet Veslefrikk sammen med stavangermannen Jarle Børresen. Albumet «Kameleon» inneholder sangen «Eg ek’je pene nok» hvor Anne - Grete sang på rogalandsk.Låten har også bltt spilt inn av det lokale bandet Anna Malena.
 

Amanda Jenssen
Svenske Amanda Jenssen har gitt ut noe godt mottatte album. Hennes far, Halvard Jenssen, er en visesanger fra Stavanger. De to opptrådte sammen i bandet Amanda and the Papas, hvor de fremførte coverlåter av klassiske sanger. Hun er niese av skuespiller og musiker Roar Kjølv Jenssen
 
Mathilde og Hannah Storm.
Søstre, skuespillere og sangere Mathilde og Hannah Storm tar i bruk morens etternavn. Begge to er ferske og oppkommende artister.
Faren, Helge Hummervoll fra Rennesøy, er et kjent navn fra Rogalandsband som Catrix, Mods, The September When, Leif & Kompisane, Nadirsenit.
 
Linni Meister

Linni Meister er kjent gjennom flere ting, blant annet popmusikk.

Linni Meister har uttalt at hun er glad i Stavanger. Hennes far, illustratør Ernst Olsen Meister, ble født og oppvokst i byen. 
 
Alf Cranner
Visesanger Alf Cranner hadde deler av oppveksten hos sin søster  i Stavanger. Her ble han opplært i gitarspill av den lokale jazz og viselegenden Kåre Aslaksen. Cranner snakket også stavangerdialekt da han flyttet tilbake til Oslo.Skarre r-en forble allikevel.
 
Odd Børretzen
Akkurat som Aurora, hadde visesmeden Odd Børretzen sine tre første leveår i Rogaland. I hans tilfelle var det Fister i Hjelmeland. Kanskje dette forklarer noen av Børretzens kjærlighet  til sjøen.

Ida Lind
Dubbeskuespiller og sanger Ida Lind ble født i Haugesund, og uttalte i et intervju at hun følte seg mer som i fra vest enn som østlending. Det skal ha vært i sine barneår i Haugesund fikk lidenskap for teater, kunst og musikk.Lind har vært vokalist i bandene 
Casino Steel & The Bandits, Crawdaddy Simone, The Pakistanettes, The Willy B Review

Selma Søder Joner
Skuespiller og sanger Selma Søder Joner er datter av Johannes Joner. Det er kanskje ikke den første personen man tenker på som rogalending, siden han snakker østlandsk. Men født i Haugesund og oppvokst i Stavanger, så er han absolutt det.Hun er kusinen til skuespiller (noen ganger sanger) Kristoffer Joner.  niese av skuespiller Annerut Joner og barnebarn av kulturjournalist/noen ganger musiker og sanger Knut Joner

Tshawe Baqwa
Tshawe fra Madcon hadde noe av oppveksten i Stavanger.

Bertine Zetlitz

Popartisten har slektskap til Jens Zetlitz , som skrev flere viser.

Jonas Fjeld

Den kjente artisten Jonas Fjeld har uttalt at han er glad i Rogaland, Sauda , Sandnes og Stavanger.  Han bodde også en periode i Hommersåk. Fjeld sin kone er fra Sauda, og var bosatt i Sandnes. Hun er søster til musiker Ben Basgård. Faren, som har samme navn, var amatørmusiker i Sauda.

Bare Andy/Hey Andy

Anders Risan er født i Stavanger, oppvokst i Farsund og bodd mesteparten av livet i Kristiansand. Dette har satt preg på dialekten hans.

Thomas Seltzer

Programleder Thomas Seltzer er kjent som musiker i punklegendene Turboneger , samt en rekke andre band. Han bodde ett par år i Stavanger som voksen.

Knut Schreiner

Knut Schreiner er også kjent fra Turboneger, samt Kåre & The Cavemen, Euroboys og mye annet. Knut er halvt-haugesunder, da moren hans kommer herfra.

Anders Gerner

Anders Gerner, som  spilte trommer i Turboneger under navnet «André Grandeur»  i 1996, ble senere tannlege i Haugesund.

Maria Mena

Popsangeren Maria Mena er barnebarn av kunstmaleren Kalle Orstad fra Stavanger.

Sparre Olsen 

Komponist og fiolinist (Carl Gustav) Sparre Olsen ble født i Stavanger. Han studerte blant annet under Fartein Valen

Emilie Nicolas

Electronica-artisten Emilie Nicolas er barnebarn til forretningsmann og Høyrepolitiker Sverre Kongshavn fra Haugesund

Sofia Loise

Popartisten Sofia Loise Henriksdatter har som datter av tenorsanger Henrik Hundsnes fra Skjoldastraumen uttalt at hun er glad i å besøke slekt i Tysvær.

Bjørn Jens

Bjørn Jens Kristiansen er en countrysanger fra Sandnessjøen. Faren var sjømannen Gerhard Bjarne Kristiansen fra Haugesund.

Dan Børge Akerø

Den kommende TV-profilen Dan Børge Akerø flyttet til Stavanger med familien i 1969. Gjennom sin aktivitet i Frelsesarmeen var han sammen med brødrene John Gunnar  (som fremdeles bor i Stavanger)  og Hans -Arne med å sette opp familiemusikalen "Gå ut til dem " i Rogaland,hvor han var leder og medforfatter

Aase Clausen

Den danske skjønnhetsdronningen og skuespilleren Aase Clausen ble født 1914 i Stavanger,i følge skuespiller Peter Sigurth.  Hennes far, Henrik Clausen ,på dennne tiden var kappellmester ved Verdensteateret. Aase Klausen spilte i et par filmmusikaler, som det finnes opptak av.

Hege Rimestad

Fiolinist og komponist Hege Rimestad har vært med i medlem i flere kjente grupper som Veslefrikk og Amtmandens døtre (1974; videreført i «Halvsøstra»), Geirr Lystrups backingband «Godtfolk» og Mari Boine band.Hennes far var Dagfin Rimestad, pioneer innen arbeiderbevegelsen, komponist , tekstforfatter  og Stavangermann.

Tore Bruvoll

Gitarist Tore Bruvoll fra Tromsø bodde noen år i Stavanger, hvor han blant annet var med i bluesbandet Crossroads, Han gikk videre til å danne bandet  det nord -norske folkemusikkbandet Hekla Stålstrenga.

Trond Hanssen

Trond Hanssen har blitt en allerede godt etablert underholdningsartist /komponist i Oslo, før han flyttet til Sandnes i 2022. Kjent fra Lompelandslaget med mer, har Hanssen i flere år jobbet som teksforfatter og regissør ved Lurarevyen, som er et av hans to store prosjekter.

Conrad Arnesen

Conrad Arnesen var en skuespiller, sanger og fiolinist fra Oslo, som startet karrieren ved Stavanger Faste Scene i 1914. Han var en svært populære sanger under sin tid som ansatt ved Rogalands teaterscene, og gjestet Stavanger flere ganger etter han hadde flyttet.

Kenneth «Destroyer» Svartalv

Gitarist/vokalist Kenneth Svartalv Skibrek , kjent fra black/thrash metalbandet Nocturnal Breed og andre prosjekter som Conjuration, Antikrist, Cold Orbit, Combath, bodde en periode i Stavanger . Han var da medlem av svartmetallbandet Gehenna og Einaugd.  Rogalendingene Ben Hellion og Tommy Jacobsen har vært medlem av Nocturnal Breed. 

Anders Odden

Gitarist/låtskriver/vokalist Anders Odden ble født i Stavanger, men flyttet til Råde i barndommen. Han er kjent innen ekstrem-metalens verden som medlem av Cadaver( Cadaver Inc), Slaught, Order og Satyricon (live/session medlem) . Odden er også kjent innen industri/synth rock fra Magneta og Apoptygma Berzerk. I 2011 ga Odden ut boken «Piratliv» om norsk musikkbransje backstage.

Jan Daggry

Den danske vokalisten/gitaristen Jan Daggry  , aktiv fra solokarriere og i band som Ian Dawn, The Dawn, Nekromantix , bodde en periode i Rogaland

Torkjell Rød

Vokalist  og illustratør Torkjell "Toschie" Rød er født i Stavanger. Han synger i bergensbandet Audrey Horne.

Agnes Haglund

Agnes Haglund var med på den første grammofoninnspillingen som ble gjort i Norge, og var en del av revy/underholdningslivet i Oslo. Hun gjorde flere innspillinger. Etter denne tiden , flyttet Agnes til Stavanger og giftet seg med skreddermester Bergh. Haglund fortsatte å synge, men gikk videre med et mer seriøst repertoar. Det uvisst hvor lenge Haglund bodde i Stavanger, men hun døde 1913 i Bergen.

Eivin Sannes

Jazzmusiker Eivin Sannes bodde i Stavanger mellom 1972/3 til 1979. Han spilte her i flere orkestre og hadde sin egen trio.

Nils Petter Molvær

Trompetist, komponist og produsent Nils Petter Molvær hadde en del av oppveksten i Stavanger. Det var her Molvær skal ha blåst sine første toner.

Christina Flood

Bergensmusiker Christina Flood bodde flere år i Stavanger, og var musikalsk aktiv her.

Inge Weatherhead Breistein

Den eksperimentelle saksonfisten Inge Weatherhead Breistein fra Bergen var lenge basert i Rogaland. Her var han/ er fremdeles med i bandprosjekter som Ekstraliv, EGG3, Tortusa/Breistein, Bishop & Weatherhead, Alveland

Frode Nymo

Saksofonist, jazzmusiker og komponist Frode Nymo ble født i Egersund.

Annie

Bergensartisten/Dj-en  Anne Lilia Berge Strand  har vært innom flere steder i Norge , og hadde blant annet noe av oppveksten på Karmøy.

Arne Nøst

Arne Nøst var sjef for Rogaland Teater fra 2009 til 2018. Som musiker, komponerte han musikk til flere av stykkene.

Børt-Erik Thoresen

Sanger, krigkastingsmann, låtskriver og skuespiller Børt -Erik Thoresen var ansatt ved Rogaland Teater en periode på 60-tallet.

Terje Kinn

Terje Kinn tilbrakte noe av oppveksten i Haugesund og det var her han startet som musiker. Kinn ble en viktig del av det tidlige visemiljøet her som arrangør, musiker og sanger. Han samarbeidet mye med kameraten Konrad Tveit, og de var med å starte countrybandet Gone at Last. Terje Kinn har spilt i mange band, og vært en del av backingbandet til Øystein Sunde, Meget i sløyd.

Ivar Medaas

Visesanger Ivar Medaas tjenestegjorde på Jæren, hvor den trangsynte kristendommen skal ha vært svært slitsom for ham i helgene. Han fant da en lettelse ved hestemiljøet på Forus.

Hallbjørn Rønning

Hallbjørn Rønning var elev og skuespiller ved Rogaland Teater. Han optrådte flere ganger som sanger

Benedicte Adrian

Benedicte Adrian har et nært forhold til Sandnes, da moren hennes kommer fra Austrått. Bestefaren hennes var ordfører Lars Vatsendvik. Adrian har dermed tilbrakt mange sommerferier i Rogaland.

Kjell Bækkelund

Den kjente pianisten Kjell Bækkelund bodde aldri i Stavanger, men vurderte sterkt å gjøre det etter et spennende samarbeid med Rogaland Teater hvor han var kapellmester  ved operetter og musikkonsepter  som "Flaggermusen"  (1970), "Helaften" (1971), "Om kjærlighet" (1975)

Karl Sundby

Karl Sundby jobbet ved Rogaland Teater fra 1979 til 1984. Kjent fra flere tv serier og filmer som Hotel Cæsar,Viva Villaveien, var Sundby med i flere musikalske stykker og  ga ut albument "Ser etter deg" i 2004. Sundby uttalte at han favorittutested under oppholdet i Stavanger , var Korvetten, som var en populær rocke/jazzarena på denne tiden.

Monique Eliassen

Monique Eliassen , som deltok under Farmen 2004, bodde i Stavanger i samme periode. Hun var også da aktiv som sanger og musiker.Monique var kjæresten til bokser Ole Klemetsensom også er musikalsk.

Sverre Bentzen

Skuespiller/sanger/dubber Sverre Bentzen var ansatt ved Rogaland Teater på 60-tallet. Her var han med i flere musikaler som "Karamellapparatet","O min papa","Den glade enke". 

Knut Stensholm

Trommeslager Knut Stensholm var en viktig del av Åge Aleksandersens Sambandet og Hans Rotmos Valley Boys. Stensholm bodde i Stavanger på 80/90 -tallet. Her spilte han sammen med Frode Rønli i Mr. EddyHan deltok også som korist/omslagsdesigner på Reidar Larsens "You Don’t Have to Be Black to Be Blue".

 

Utflyttede rogalandsartister/musikkmennesker får egen innførsel. Det samme får ikke-rogalandsartister som startet karrieren sin her som : Hanne Krogh, Ivan Ave, Peter Nordberg, Elsie Bay

Det samme gjelder innflyttere til Rogaland, som flyttet igjen, men satte sitt preg på musikklivet her:

 Gunnar Knudsen, Karsten Andersen , Per Reidarson, Olaf Wilhelms, Kåre Opdal. Hans Schøyen, Carl Maria Artz, Polimester Salicath, L. Heggen

Vi legger også til artister som er innflyttere til Rogaland: Erik Norvald Røe, Marie Klåpbakken, Stina Kjelstad, Jeanette Krommen

Har vært freidig nok til å gi amerikanske artister med aner fra Rogaland egen innførsel : 

 Mary Anderson, Kay Lande, Celeste Holm, Axel Stordahl, Brent Mydland, Jennifer MydlandLindsey Sporrer, Chris Cornell, Toni Cornell, Lily Cornell Silver, Peter Cornell, Katy Cornell, Gene Nelson, Machine Gun Kelly, Leif Garrett, Garrett Hedlund, Morgan James , Nick Grunerud, Matt Groening, Steve Asheim, Lisa Marie Presley, Riley Keough, Navarone Garibaldi, Brandon Colbein, Tollak Ollestad, Lise Lindstrom, Stan Boreson, Noel Neill, Suzanne Taylor, Sema Elin, Rudolf Bruun Andersen, David Soul, China Soul, Butch Vig , Rolf Smedvig. Arnold Tveten , Gustav Stangeland  Har også lagt til danske Lili Obstfelder som var datter av den kjente Stavangerdikteren med lidenskap for musikk.

Spotify: 
Video: 
Kilder: 

Haugesunds Avis

Wikipedia

Toggle menu